Naciye Suman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naciye Suman
Narození23. dubna 1881
Üsküp, Osmanská říše
Úmrtí23. července 1973 (ve věku 92 let)
Ankara
TureckoTurecko Turecko
Povoláníprofesionální muslimská fotografka žen
Manžel(ka)Ýsmail Hakký Bey
DětiNusret Suman
Fikret Suman
Nedret Suman
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Naciye Suman (23. dubna 188123. července 1973) byla známá pod pseudonymem Madame Naciye nebo Naciye Hanım a byla první tureckou muslimskou ženou, která se stala profesionální fotografkou. Po rozpadu Osmanské říše se rušily říšské tituly a místo Hanim si musela vybrat příjmení. Vybrala si Suman. Poté, co vystudovala fotografii v Rakousku, si v roce 1919 otevřela doma vlastní studio. Její klienti byly převážně ženy, kterým fotografovala portréty a svatební fotografie. Později vyučovala fotografování v sultánském paláci.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Naciye se narodila v dubnu roku 1881 v Üsküpu v Osmanské říši; místo je dnes součástí Severní Makedonie. Ke svému jménu získala titul podle svého postavení, což bylo Hanımefendi (madam nebo slečna). V roce 1903 se provdala za kapitána Ýsmail Hakký Beye.[1][2] Měla tři děti; Nusret Suman, který se stal sochařem; a další dvě dcery - Fikret a Nedret.[3] Kvůli válkám na Balkánu (1912-13) se v migrační vlně i jejich rodina odstěhovala do Anatolie. Během útěku přišla Naciye o své čtvrté dítě na maďarských hranicích. I když měla rodina původně namířeno do Istanbulu, jistý přítel jim pomohl přežít konflikt a přesunul je do Vídně. Fotografie byly v té době novinkou a Naciye se chtěla naučit je vytvářet. Následujícího roku (1914) ji její manžel zavolal zpět do Istanbulu, kde už na ni čekali její děti, matka, babička a tři služebnice, se kterými se odstěhovala do istanbulské čtvrti Beşiktaş. Poté si koupila fotoaparát a veškeré vybavení, a udělala malé studio v prádelně v podkroví jejich sídla.[4]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Během první světové války nastoupil její manžel do armády a ona zůstala sama v jejich sídle, aby se o něj starala. Na válku krátce navázaly turecké boje za nezávislost a časy byly těžké. V roce 1919, když musela prodat rodinné stříbro a zabezpečit tak finančně rodinu, se rozhodla pro jiné řešení.[1] Rozhodla se z rodinného sídla udělat studio s prostým názvem Türk Hanımlar Fotoğrafhanesi-Naciye (Turecká fotografka žen, Naciye) a začala pracovat jako první profesionální muslimská fotografka.[4][5] Během této doby bývaly ženy zahaleny a nepracovaly, zvláště pak ty, které byly dcerami pašů, ale i přesto měla hned od prvního dne klienty. Mnoho žen, jejichž manželé byli právě ve válce, chtělo přidat k dopisům i svou fotografii.[5] V roce 1921 prodala toto sídlo a přestěhovala se do malého apartmánu, aby její foto studio bylo mimo domov. Z podnikání se stal tzv. Kadınlar Dünyası (Ženský svět) a bylo nejvýznamnější ženskou institucí té doby.[1][4] Fotografovala také svatební snímky a vyučovala, jak se má správně fotografovat v paláci sultána Mehmeda V.[6] Když válka skončila, pokračovala Naciye společně s manželem ve fotografování až do roku 1930. Toho roku se narodilo její dceři dítě; obchod se zavřel a přestěhovali se do Ankary.[1] V roce 1934 zavedlo Turecko zákon o příjmeních, který kázal, aby si obyvatelé místo titulů zvolili příjmení. V té době si Naciye jako své příjmení zvolila Suman.[6]

Naciye zemřela v červenci roku 1973 v Ankaře v Turecku.[6] Věřilo se, že její fotografie se ztratily, ale sběratelka a spisovatelka Gülderen Bölük, prohledala všechny staré pohlednice a dokumenty o studiu a našla šest fotografií.[1][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Naciye Suman na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • AKKENT, Meral. Naciye Hanım (Suman) [online]. Istanbul, Turkey: İstanbul Kadın Müzesi, 2012 [cit. 2016-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 15. 3. 2016. (turecky) 
  • BÖLÜK, Gülderen. Kızı, Türkiye'nin İlk Kadın Fotoğrafçısı Naciye Suman'ı Anlattı. Yeni Aktüel Dergisi. Istanbul, Turkey: Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş., 2008, čís. 106. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2. 4. 2016. (turecky)  Archivováno 2. 4. 2016 na Wayback Machine.
  • ÇINAR, Erol. Yüzyýllýk Çýnar; Nedret Ekþigil. FoçaFoça. Foça, Turkey: Nurdan Çakır Tezgin, 2011. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 23. 11. 2013. ISSN 1308-8483. (turecky) 
  • Naciye Suman Kim [online]. Istanbul, Turkey: Feymag, 9. 11. 2015 [cit. 2016-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2. 4. 2016. (turecky) 
  • ŞEKERCIOĞLU, Nagihan. Naciye Hanım Anısına: Naciye Suman Dosyası [online]. Konya, Turkey: 31. 7. 2015 [cit. 2016-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 31. 7. 2015. (turecky) 
  • Collector of Ottoman photographs Gülderen Bölük (Photographer-writer). Swissper. Istanbul, Turkey: İmtiyaz Sahibi,Maya Communications and Design Services, Listopad 2012. Dostupné online [cit. 13 May 2016]. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]