Nachal ha-Me'ara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nachal ha-Me'ara
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
IzraelIzrael Izrael
Úmoří, povodí
Středozemní moře
PoznámkaParametr "poznámka" (nyní s hodnotou "vádí") šablony "Infobox - vodní tok" je zastaralý. Více informací po kliknutí.vádí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachal ha-Me'ara (hebrejsky נחל המערה‎, doslova Jeskynní potok) je vádí v Izraeli, v Judských horách v Jeruzalémském koridoru.

Začíná v nadmořské výšce přes 600 metrů u vesnice Bar Giora. Směřuje pak skrz národní park Bejt Ita'b k západu zahloubeným údolím se zalesněnými svahy. Ústí poblíž vesnice Zanoach, jihovýchodně od města Bejt Šemeš do vádí Nachal Zanoach, které pak jeho vody odvádí do potoka Sorek.[1] Údolí je turisticky využíváno a vedou tudy značené trasy. Nachází se zde terénní stupně, které v době dešťů vytvářejí vodopády. Zvětráváním vápence zde také vznikly jeskyně.[2] V nich byly objeveny stopy po kontinuálním osídlení předchůdců dnešních lidí, které trvalo jeden milión let.[3]

Společně s nedalekými toky Nachal Dolev a Nachal Azen je toto vádí začleněno do přírodní rezervace Nachal Dolev. Ta je součástí širšího lesního komplexu park Acma'ut Arcot ha-brit (פארק עצמאות ארצות הברית‎, park Americké nezávislosti), který se rozprostírá na ploše 30 000 dunamů (30 km²).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2010-10-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  2. נחל המערה [online]. teva.org.il [cit. 2010-10-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. שמורת טבע נחל המערות [online]. parks.org.il [cit. 2010-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-02-08. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]