Cikánka I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z NPP Cikánka I)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní památka
Cikánka I
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Teplomilné skalní stepi v NPP Cikánka I
Teplomilné skalní stepi v NPP Cikánka I
Základní informace
Vyhlášení1. září 1988
VyhlásilNV hl. m. Prahy
Nadm. výška310–332 m n. m.
Rozloha4,55 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ObvodPraha 5
UmístěníRadotín
Souřadnice
Cikánka I
Cikánka I
Další informace
Kód1121
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní přírodní památky v Česku

Národní přírodní památka Cikánka I se nachází na horních svazích Radotínského údolí a na přiléhající náhorní plošině nad sliveneckými lomy Na Cikánce v přírodním parku Radotínsko – Chuchelský háj. NPP Cikánka I a PP Cikánka II byly vyhlášeny jako dvě samostatná chráněná území, nicméně ve vyhlášce je uvedeno pouze jedno chráněné území bez číselného rozlišení, což vede k občasnému zaměňování.[3]

Důvodem pro vyhlášení národní přírodní památky byla snaha o ochranu teplomilných skalních stepí na největším území tohoto typu v Praze.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podklad tvoří vápencové vrstvy pražského souvrství (stupeň prag spodního devonu a stupeň zlíchov spodního devonu), které však nevystupují až na povrch a jsou odkryty v blízkých lomech Na Cikánce.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Území pokrývala původně šípáková lesostep, po odlesnění a vlivem pastvy vznikla náhradní teplomilná travinná a keřnatá společenstva. Vyskytují se zde typické druhy rostlin skalních stepí jako je například ostřice nízká, čekanice porýnská, kostřava žlábkatá, kostřava walliská, kavyl Ivanův, sasanka lesní, chrpa chlumní, prvosenka jarní, koniklec luční český, kavyl vláskovitý a ožanka kalamandra.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Chráněné území je významným útočištěm teplomilných druhů bezobratlých. Z motýlů se zde vyskytuje otakárek fenyklový a přástevník medvědí. Z obratlovců se zde běžně vyskytuje ještěrka obecná a vzácně ještěrka zelená. Z ptáků hnízdí např. linduška lesní, budníček menší, ťuhýk obecný a skřivan polní.

V současnosti se zde provádějí asanační zásahy k zamezení zarůstání území křovinami a v budoucnu se plánuje zavést i extenzivní pastvu.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Archivovaná kopie. envis.praha-mesto.cz [online]. [cit. 2011-04-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]