Německý rex

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Německý rex
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Synonymagerman rex
EMS kódGRX
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecstředně velká kočka
Typ srstikrátká, měkká, zřetelně zvlněná či kadeřavá
Klasifikace a standard
Kategorie FIFeIII. Krátkosrsté a somálské kočky

Německý rex je kočičí plemeno, jedno ze čtyř plemen rexů, koček s kadeřavou srstí. Stavbou těla se podobá obyčejné domácí kočce, její srst je ale mírně zvlněná.

Standard německého rexe[editovat | editovat zdroj]

Tělo

German rex je středně velká kočka, jejíž tělo má střední délku. Je silné a svalnaté, ale nikdy masivní nebo podsadité. Hruď je z profilu zakulacená a vysloveně silná. Zadá jsou od ramen až po trup naprosto rovná. V dospělosti dosahuje hmotnosti 3-5 kg.

Nohy a tlapky

Standard german rexe předepisuje jemné středně dlouhé nohy. Tlapky jsou výrazné a mírně oválné.

Ocas

Ocas je středně dlouhý. Má silný kořen a směrem ke špičce se mírně sbíhá. Špička ocasu by měla být zaoblená. Žádoucí je dobré osrstění.

Hlava

Hlava plemene german rex je zakulacená s dostatečnou šířkou mezi ušima. Vnější linie hlavy by měla téměř rovně stoupat od tváři ke špičkám uši. Uši jsou středně velké a mají širokou základnu. Jejich špičky jsou mírně zaoblené. Vnější strana by měla být hustě porostlá jemnou srsti. Vnitřní strana je jen mírně osrstěná. Brada je silná; tváře jsou dobře vyvinuté. Nos má u kořene mírné prohnuti.

Oči

Středně velké oči jsou dostatečné vzdáleny od linie nosu, jsou posazené spíše směrem ven. Jsou dosti otevřené a mají zářivou barvu. Barva očí by měla ladit s k barvou srsti.

Srst

Srst german rexe je na dotek měkká a sametová. Je krátká, plyšová a zřetelně zvlněná nebo kadeřavá. Chybějící pesíky propůjčují srsti jedinečnou strukturu. Zvlnění je plně vyvinuto většinou až ve věku jednoho či dvou let. Hustota srsti se pohybuje od řídkého měkkého pokrytí po hustou stejnoměrnou strukturu. Hmatové chlupy jsou zvlněné. Standard povoluje všechny barvy. Je povolen jakýkoli podíl bílé barvy.

Vady

Nezvlněná nebo rozcuchaná srst je považována za vadu. Totéž platí pro holá místa a příliš krátké nebo holé ocasy. Nadmíru protáhlá hlava, nadprůměrně úzká základna čenichu, rovná linie profilu a orientální a jsou rovněž hodnoceny jako vady.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]