Nílúfar Rahmání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nílúfar Rahmání
Narození1992 (31–32 let)
Afghánistán
Povolánípilotka
OceněníMezinárodní cena ženské odvahy (2015)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nílúfar Rahmání (* 1992) je historicky první Afghánka, která získala oprávnění pilotovat letadlo, a také první žena v afghánském letectvu od pádu vlády Tálibánu v roce 2001.

Život[editovat | editovat zdroj]

Nílúfar Rahmání vyrostla v Kábulu. O tom, že se stane pilotkou, snila od dětství. Pilotní kurz zahájila v roce 2010. Věděli o tom její rodiče, ale před dalšími příbuznými své studium tajila. V roce 2012 se stala první Afghánkou, která mohla řídit letadlo – na rozdíl od svých předchůdkyň, které mohly pilotovat pouze vrtulníky.[1]

První sólový let podnikla na stroji Cessna 182, později létala s Cessnou 208 Caravan. Jednou odmítla splnit rozkaz nadřízeného, který jí coby ženě v souladu s afghánskou tradicí zakázal převézt raněné vojáky. Za tento čin nebyla v armádě potrestána, ale když byl zveřejněn, obdržela její rodina výhrůžky jak ze strany Tálibánu, tak příbuzných. Rodina se proto poté v Afghánistánu několikrát přestěhovala.[2] V roce 2016 zažádala ve Spojených státech o azyl, ten jí byl udělen v roce 2018.[3] Její rodiče a sestra zůstali v Afghánistánu.[4]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Top Gun v hidžábu. Afghánistán má první pilotku, emoce si zakázala. iDNES.cz [online]. 2015-05-15. Dostupné online. 
  2. Captain Niloofar Rahmani, Afghan Air Force [online]. U.S. Department of State. Dostupné online. (anglicky) 
  3. DALTON, Jane. Afghanistan's first female military pilot granted asylum in US after fleeing Taliban death threats. The Independent [online]. 2018-05-04. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HOLTON, Jennifer. Female Afghan Air Force pilot describes disappointment at seeing 'evil' return to her homeland. Fox 13 Tampa Bay [online]. 2021-08-16. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]