Návrat na Brideshead (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návrat na Brideshead
Původní názevBrideshead Revisited
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ItálieItálie Itálie
Jazykyangličtina a francouzština
Délka133 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
film založený na románu
romantický film
PředlohaBrideshead Revisited
NámětEvelyn Waugh (román 1945)
ScénářAndrew Davies
Jeremy Brock
Evelyn Waugh
RežieJulian Jarrold
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEmma Thompsonová
Matthew Goode
Ben Whishaw
Hayley Atwellová
Michael Gambon
… více na Wikidatech
ProdukceDouglas Rae
Robert Bernstein
Kevin Loader
HudbaAdrian Johnston
KameraJess Hall
StřihChris Gill
Výroba a distribuce
Premiéra25. července 2008 (USA)
20. listopadu 2008 (Německo)
14. května 2009 (Maďarsko)
Produkční společnostBBC Films
DistribuceWalt Disney Pictures
Budapest Film
Netflix
Návrat na Brideshead na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Návrat na Brideshead (v anglickém originále Brideshead Revisited) je britské filmové drama z roku 2008. Natočil je režisér Julian Jarrold podle stejnojmenné románové předlohy z pera Evelyna Waugha. Film je druhou adaptací románu, po jedenáctidílném seriálu z roku 1981 s Jeremy Ironsem v hlavní roli. Scénář filmu napsali Andrew Davies a Jeremy Brock.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

Matthew Goode Charles Ryder
Ben Whishaw Lord Sebastian Flyte
Hayley Atwellová Lady Julia Flyte
Emma Thompsonová Teresa Flyte, Lady Marchmainová
Michael Gambon Alexander Flyte, Lord Marchmain

Další postavy[editovat | editovat zdroj]

Greta Scacchi Cara
Jonathan Cake Rex Mottram
Patrick Malahide Pan Ryder, Charlesův otec
Ed Stoppard Lord Bridey Flyte, bratr Sebastiana a Julie
Felicity Jones Lady Cordelia Flyte
Joseph Beattie Anthony Blanche
Anna Madeley Celia Mulcasterová-Ryderová
James Bradshaw Pan Samgrass

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh o zakázané lásce, sociálních vztazích různých společenských vrstev, střetávání katolické víry a ateismu začíná v Oxfordu roku 1925. Charles Ryder je mládenec ze střední třídy, který sem přišel studovat historii, ale zajímá se hlavně o umění a malování. O něj se však začne zajímat šarmantní a provokativní Sebastian Flyte, který pochází z aristokratické rodiny Marchmainových. Charles nadšeně uvítá Sebastianovo pozvání do jeho světa privilegovaných radostí i do výstavního rodinného sídla Brideshead. Seznámí se s jeho sestrou Julii a společně tráví radostné léto v Brideshead, až do příjezdu lady Marchmainové. Té se velmi příčí synův nevázaný život, je pro ni černou ovcí rodiny (jejími členy jsou také starší bratr Bridey a mladší sestra Cordelia).

Sebastian odmítá matčinu bigotní katolickou výchovu. Spolu s Charlesem a Julií se vydá do Benátek navštívit otce, který lady Machmainovou opustil a žije tam se svou milenkou Carou. V Benátkách trojice opět pocítí uvolnění. Jednou se však Sebastian stane svědkem náhlého sblížení Charlese s Julií, jeho city k Charlesovi jsou raněny a radostné období končí. Film ve své půli přechází z romantické do dramatičtější, potemnělé polohy. Po návratu do Oxfordu se Charles marně snaží urovnat narušené přátelství se Sebastianem, který své deprese utápí v alkoholu. Lady Machmainová odmítá připustit vztah své dcery s Charlesem coby neurozeným ateistou a oznámí Juliino zasnoubení s Rexem Mottramem. Charles je vykázán z Brideshead.

Děj pokračuje o čtyři roky později, kdy se Charles seznámí s Celií, svou budoucí ženou. Lady Machmainová ho požádá, aby přivedl Sebastiana z Maroka, kam utekl. Charles se tam vydá a najde jej nemocného, neschopného cesty a odmítajícího návrat. Lady Machmainová tak umírá, aniž by ještě znovu Sebastiana spatřila.

Po dalších letech už je Charles žádaným malířem, chystá výstavu svých obrazů a znovu se setká s Julií. Dají volnost dosud omezovaným vzájemným citům, Charles opustí Celii a s Julií se vrátí do Brideshead. Rex je ochoten se Julie vzdát výměnou za jiné hodnoty. Její odjezd s Charlesem je však odvrácen náhlým příjezdem těžce nemocného lorda Machmaina, který se vrátil do rodinného sídla zemřít. Na smrtelné posteli se smíří s katolicismem. Stejně tak i Julie ustoupí rodinné tradici a matčině zakořeněné výchově, zůstane na Brideshead a Charles odchází sám.

Příběh končí v roce 1944, kdy se Charles Ryder ještě jednou vrací na Brideshead oživit své vzpomínky. Tentokrát je zde s vojenskou posádkou, která se chystá k vylodění v Normandii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brideshead Revisited (film) na anglické Wikipedii.