Národní parlament dětí a mládeže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní parlament dětí a mládeže
Logo Národního parlamentu dětí a mládeže
Obecné informace
Vznik1997
SídloPraha
KoordinátorJana Strnad Votavová
Předseda pro období 2020/2021Kamil Černý
Počet členů28
Webhttp://www.npdm.eu/
Struktura dětských parlamentů ČR
Struktura NPDM CZ
Facebook[1]
Instagram[2]
Twitter[3]

Národní parlament dětí a mládeže (NPDM) byl celorepublikový projekt, který umožňoval mladým lidem participaci na věcech veřejných.

Jednalo se o strukturu parlamentů dětí a mládeže (PDM). Tyto samosprávné studentské orgány pracují jak na školách ( a ), tak i na městech a v krajích. NPDM bylo vrcholným orgánem zastupitelské demokracie, kde se delegovaní zástupci, kteří měli mandát svých krajských PDM, společně scházeli a jednají o tématech, která se přímo i nepřímo týkají dětí a mládeže v České republice.

NPDM mělo zvolené předsednictvo, které bylo tvořeno 28 mladými lidmi (vždy 2 osoby za jeden kraj ČR) a ti po celé své (roční) funkční období pracovali na problémech, projektech a realizaci celého NPDM. Z předsednictva byla volena Rada NPDM, ze které bylo následně voleno vedení (předseda, 1. místopředseda, 2. místopředseda). V rámci NPDM fungovalo pět výborů.

Projekt neměl vlastní právní subjektivitu byl realizován v rámci programu Participace neziskové organizace DUHA, který formálně zastupovala koordinátorka Jana Strnad Votavová.


V roce 2021 však došlo ke sporům o směřování projektu mezi vedením (v čele s Kamilem Černým) a koordinátorkou Janou Votavovou a projekt byl pozastaven. Bývalé vedení a část předsednictva NPDM se však vzepřela a založili vlastní organizaci Parlament dětí a mládeže České republiky (PDM ČR),[1] která je již řízená pouze středoškoláky a žáky základních škol, bez značného vlivu koordinátora, ale pokračuje v myšlence participace pomocí pyramidové struktury.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Parlament dětí a mládeže České republiky. pdm-cr.cz [online]. [cit. 2023-11-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]