Národní park Vašlovani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Vašlovani
ვაშლოვანის სახელმწიფო ნაკრძალი
IUCN kategorie II (Národní park)
Národní park Vašlovani
Národní park Vašlovani
Základní informace
Vyhlášení2003
Rozloha251,14 km2
SprávaBaratašvili 5, 1600 Dedopliscqaro
Poloha
StátGruzieGruzie Gruzie
UmístěníDedopliscqaro
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
NP Vašlovani
NP Vašlovani
Další informace
Webapa.gov.ge/en/protected-areas/cattestone/vashlovanis-daculi-teritoriebis-administracia
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Vašlovani (gruzínsky ვაშლოვანის სახელმწიფო ნაკრძალი, Vašlovanis sachelmzipo nakrdzali) je přírodní národní park v kraji Kachetie, okres Dedopliscqaro, jihovýchodně od města Dedopliscqaro na jihovýchodě Gruzie při hranici s Ázerbájdžánem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První chráněné území dnešního Národního parku Vašlovani bylo zřízeno v roce 1935 z iniciativy dvou gruzínských přírodovědců (Niko Ketschoveli a Vasil Gulisašvili) za účelem ochrany ojedinělé flóry. V dubnu 2003 byla ochrana rozšířena na rozlohu národního parku 251,14 km², jehož centrální část o rozloze 84,80 km² získala statut IUCN kategorie Ia (přísně chráněná rezervace).[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Polopouštní oblast se suchým klimatem a bizarními horskými útvary, které připomínají Badlands v USA. Kromě toho jsou zde i řídké lesy a houštiny. Nadmořská výška kolísá mezi 150 a 600 m. Východní hranici parku a současně hranici s Ázerbájdžánem tvoří řeka Alazani.

Národní park Vašlovani

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 byly nalezeny stopy samce levharta perského (Panthera pardus ciscaucasica). V následujícím roce se podařilo tohoto levharta zachytit fotopastí. Sledován byl do roku 2009, pak se již neobjevil.[2] K celkem 46 druhům savců patří též šakal, liška obecná, vlk, rys ostrovid, medvěd hnědý, kočka bažinná, dikobraz a gazela.

Z ptactva zde hnízdí např. orel královský, sup hnědý, sup bělohlavý, moták pochop, bažant obecný a vzácný frankolín obecný (Francolinus francolinus). Známá je tzv. vlaštovčí stěna - útes na kterém hnízdí velké kolonie vlaštovek.[3]

Suchá krajina dává životní prostor pro 25 druhů plazů, např. želvu žlutohnědou, hroznýška tureckého, zmiji levantskou a hroznýška tureckého.[3]

Centrální turistické centrum s ubytováním

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde vzácná divoká pistácie (Pistacia mutica) a pivoňka (Paeonia maiko), 7 druhů orchidejí, gruzínský kosatec (Iris iberica) a Eichlerův tulipán (Tulipa eichler).[3]

Turistika[editovat | editovat zdroj]

V národním parku Vašlovani jsou 2 turistické trasy pro pěší, 2 trasy pro automobily a 1 hipostezka.[4] Pro několikadenní túry je k dispozici síť turistických center s ubytováním. Centrální část IUCN kategorie Ia (přísně chráněná rezervace) není veřejnosti přístupná. Hraniční řeka Alazani je pro rafting celoročně splavná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waschlowani-Nationalpark na německé Wikipedii.

  1. Vashlovani Natural Park [online]. Negin Angoshtari, Temo Bardzimashvili, 2012 [cit. 2014-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-03-19. 
  2. Looking for a Rare Leopard Called Noah [online]. Temo Bardzimashvili, 2011-04-08 [cit. 2014-03-15]. Dostupné online. 
  3. a b c Naturschutzgebiete & Nationalparks [online]. Georgia Insight, 2011-04-08 [cit. 2014-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-03-18. 
  4. Vashlovani National Park [online]. Georgian Travel Group [cit. 2014-03-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-03-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]