Národní historický park (Haiti)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní historický park - citadela, Sans Souci, Ramiers
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státHaitiHaiti Haiti
Sans Souci
Sans Souci
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumiv, vi
Odkaz190 (anglicky)
OblastLatinská Amerika a Karibik
Zařazení do seznamu
Zařazení1982 (6. zasedání)

Národní historický park, který je tvořen skupinou staveb z období prvních let samostatného haitského státu, je jedinou haitskou památkou figurující na seznamu světového dědictví UNESCO. Nachází se na severu země v departementu Nord a sestává z citadely Laferrière, paláce Sans Souci a několika staveb v Ramiers (především drobných vojenských baterií a úkrytů). Tyto budovy jsou symbolem svobody a nezávislosti černých otroků, kteří dosáhli své emancipace a založili druhou nejstarší republiku v Americe (hned po USA).

Citadela Laferrière[editovat | editovat zdroj]

Tato pevnost vystavěná na špičce přírodního vrcholku v nadmořské výšce 900 m n. m. se nachází 17 km od města Cap-Haïtien směrem do vnitrozemí ostrova. Stavbu, která proběhla mezi roky 1805 a 1820 a na které spolupracovalo na 20000 lidí, inicializoval Henri I. ještě coby generál haitské armády. Citadela byla součástí obrany nově nezávislého státu před případným pokusem Francouzů o znovudobytí své bývalé kolonie Saint-Domingue a svojí velikostí patří mezi největší na západní polokouli.

Palác Sans Souci[editovat | editovat zdroj]

Palác Sans Souci (česky "Bez starosti") byl vystavěn v letech 1810 - 1813 a sloužil jako královská rezidence Henriho I.. Název zámku odkazuje na letní sídlo pruských a německých králů Sanssouci v Potsdami. Zámek byl silně poškozen zemětřesením v roce 1842. V současnosti je neobydlený, zarůstá mechem a trávou, avšak je veřejnosti přístupný.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


Dostupné mapy ke článku