Náměstí Před bateriemi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Před bateriemi
Umístění
MěstoPraha
Městská částPraha 6
ČtvrťStřešovice
Poloha
Další údaje
Kód ulice466689
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Před bateriemi je veřejné prostranství v Praze, které se nachází ve Střešovicích v městské části Praha 6. Prostranství je osázeno listnatými i jehličnatými stromy a má povahu anglického parku či lesoparku. Kromě laviček se zde nachází dětské hřiště[1].

Popis[editovat | editovat zdroj]

Evangelický kostel na náměstí
Moderní a starší architektura na náměstí

Východní straně prostranství dominuje funkcionalistická stavba evangelického kostela od architekta Bohumíra Kozáka. Kostel místního farního sboru Českobratrské církve evangelické pochází z let 1938–1939 je opatřen věží s hodinovým strojem. Východní část náměstí přechází v Sibeliovu ulici, na jejíž severní straně stojí velký vodojem (tzv. Hradní vodojem), na jižní straně pak velké sídlo sportovního klubu Tatran Střešovice s několika sportovišti.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Místní název Baterie pochází z doby, kdy v těchto místech pruské vojsko ostřelovalo blízké Hradčany a Strahov z děl. Stalo se tak v prvé polovině září roku 1744 a opakovaně pak v červnu 1757 během sedmileté války kdy pruský král Fridrich II. Veliký obléhal Prahu. Tuto, pro Prahu velmi neblahou, historickou událost připomíná řada názvů okolních ulic: U první baterie, U druhé baterie, U třetí baterie, U čtvrté baterie, U páté baterie, U šesté baterie, Pod bateriemi, Na Zástřelu, Na bateriích, K bateriím a Na Dělostřílnách (převážně západně od náměstí). Název náměstí pochází z roku 1957.

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.peknyden.cz [online]. [cit. 2009-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]