Náměstí Dr. Václava Holého

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Dr. Václava Holého
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 8
ČtvrťLibeň
Poloha
Historie
Pojmenováno poVáclav Holý
Další údaje
Kód ulice480681
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Dr. Václava Holého (zkráceně též náměstí dr. Holého) je veřejné prostranství v Praze 8, Dolní Libni nedaleko Libeňského zámku. Sousedí s ulicemi Kotlaska, U Libeňského pivovaru, Na Rokytce a Zenklova. Severozápadní strana náměstí je ohraničena tokem řeky Rokytky, kterou překonává betonový most v Zenklově ulici. Západním směrem za mostem přes Rokytku na toto náměstí pak těsně navazuje bezprostředně sousedící Elsnicovo náměstí.

Historie náměstí[editovat | editovat zdroj]

Náměstí mělo od doby svého zastavění v roce 1906 charakter běžné ulice. Ta se jmenovala Blanická podle známé hory u Vlašimi. Po roce 1945 byla ulice přebudována do podoby náměstí, které bylo stejně jako předchozí ulice pojmenováno Blanické náměstí. O tři roky později v roce 1948 bylo náměstí přejmenováno na památku Václava Holého (1900–1941), který byl úředníkem Nejvyššího cenového úřadu, funkcionářem Dělnické akademie a v době druhé světové války odbojářem. Za protinacistickou činnost byl zatčen, odsouzen k trestu smrti a 30. září 1941 popraven.[1]

Významné budovy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Okolní prostranství[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TOMEŠ, Josef. Libeňskou minulostí. 2., celkové přeprac. a rozš. vyd.. vyd. Praha: Maroli, 2001. 130 s. ISBN 80-86453-05-7. S. 72. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]