Náměstí Curieových

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Curieových
Náměstí Curieových
Náměstí Curieových
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 1
ČtvrťStaré Město
Poloha
Historie
Pojmenováno pomanželé Curieovi
Starší názvyJanské náměstí
Další údaje
Kód ulice480533
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Curieových, bývalé Janské náměstí, je veřejné prostranství nacházející se na pravém nábřeží řeky Vltavy v Praze v městské části Praha 1 na Starém Městě (na okraji Josefova) mezi Pařížskou ulicí, nábřežím Na Františku a Dušní ulicí. V roce 1960 bylo náměstí pojmenováno po nositelích Nobelovy ceny za chemii manželích Curieových (Marie Curie-Skłodowská a Frédéric Joliot-Curie). Přes náměstí vede tramvajová trať směrem od Palachova náměstí ulicí 17. listopadu, na konci Pařížské ulice se trať stáčí severním směrem na Čechův most. Východní část náměstí v prostoru před hotelem Intercontinental má parkovou úpravu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jde o místo, kde bylo z Vltavy podle legendy v roce 1393 vyloveno mrtvé tělo sv. Jana Nepomuckého, které zde před přenesením do katedrály bylo uchovávané v kostele svatého Kříže většího při klášteře cyriáků. Později zde stávalo Nepomukovo sousoší se žebrákem Ferdinanda Maxmiliána Brokofa, které se dnes nachází před kostelem sv. Ducha.

Významné objekty a instituce[editovat | editovat zdroj]

Okolní ulice a veřejná prostranství[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKA, Marek; LEDVINKA, Václav, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9. S. 568–570. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]