Náměr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na obrázku je elevační úhel (náměr) označen modře řeckým písmenem θ.

Náměr je elevační úhel, odklon osy hlavně (zpravidla dělostřelecké zbraně) od vodorovné roviny. Udává se ve stupních. Je-li náměr vyšší než 0°, ústí hlavně směřuje nahoru, při náměru nižším než 0° (tzv. deprese) směřuje ústí hlavně dolů. Pro různé druhy zbraní jsou typické různé náměry – např. pro houfnice a minomety je typická nepřímá palba vrchní skupinou úhlů a výrazně balistická dráha střely, zatímco kanóny vedou palbu spodní skupinou úhlů a střela má relativně plochou trajektorii.

Další interpretace a použití slova náměr[editovat | editovat zdroj]

Náměr neboli naměřená hodnota je číselné zobrazení měřené veličiny na daném měřidle. Jako například náměry tepelných hodnot či odečty apod. Náměr je zapisován v číselné pobobě či graficky zaznamenáván do grafu.

V lodní dopravě resp. navigaci je náměr úhel (v rozsahu 0° až 359,5°), jež je sevřen mezi sledovaným objektem a poledníkem (severem), jehož vrcholem je pozice lodi (pozorovatele). Pomocí náměrů prováděných ručním zaměřovacím kompasem lze do mapy zakreslit přímky, tzv. poziční linie a pomocí nich určit polohu plavidla.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jakub Sklenář: Námořní navigace v kostce, 2012, kapitola Náměr v námořní navigaci

Související články[editovat | editovat zdroj]