Náhodný semenáč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Náhodný semenáč je termín který v názvu popisuje okolnosti vzniku rostlinné odrůdy. Takto označovaná varieta nebyla cíleně nebo vědomě vyšlechtěna, obvykle jde o křížence kulturních rostlin nebo křížence kulturních rostlin a původních druhů. Jsou takto označováni i potomci náhodně objevených rostlinných populací s požadovanými vlastnostmi[1]. Většina současných odrůd kulturních rostlin vzniká cíleným šlechtěním k tomu zvlášť vyškolených pracovníků ve specializovaných zařízeních, většinou pomocí generativního množení (sexuální, pohlavní rozmnožování). Vzhledem k okolnostem vzniku takové odrůdy jsou náhodně objevené a využitelné odrůdy, náhodné semenáče, často v nějakém ohledu velmi výjimečné a jejich význam někdy přesahuje kvality šlechtěných odrůd (Golden Delicious).

Zkušené oči pěstitelů nebo zahrádkářů proto snadno zjistí jejich hodnotu a dále ji zvýší nebo využijí pro své šlechtění. V případě nových druhů ovoce nebo pěkné květiny se srovnatelnými vlastnostmi je výhodou, že druh je snadno rozpoznatelný i laikem.

Známým příkladem je například náhodný objev odrůd jablek Průsvitné letní v Rize okolo roku 1850 či Golden Delicious z roku 1890, nalezeného na jedné americké zahradě či odrůdy Braeburn, nalezené náhodně farmářem O. Moranem z Waiwhero v Moutere Hills na Novém Zélandu roku 1950.

Náhodným semenáčem na příkladu z ČR je sladkoplodá varianta jeřábu obecného, který byl náhodně nalezen na Moravě v Ostružné, okolo roku 1820 a poté roku 1855 v Petříkově u Šumperka.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zufallssämling na německé Wikipedii.

  1. Herbert Petzold, Apfelsorten 1990, Seite 15f, Neumann Verlag Radebeul ISBN 3-7402-0075-8
  2. http://databaze.dendrologie.cz/index.php?menu=6&id=2532 Dendrologie online - Sorbus aucuparia var. moravica