Městečko South Park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městečko South Park
logo seriálu
logo seriálu
Základní informace
Původní názevSouth Park
Žánrsatira / blue humor / surrealistický humor / slapstick / černý humor
NámětTrey Parker
Matt Stone
ScénářTrey Parker
RežieTrey Parker
Matt Stone
VýpravaTrey Parker
Matt Stone
Původní dabingTrey Parker
Matt Stone
Isaac Hayes (1997-2006)
Mary Kay Bergman (1997-1999)
Eliza Schneider (1999-2003)
Mona Marshall
April Stewart
John Hansen
Jennifer Howell
Adrien Beard
Skladatel znělkyColonel Les Claypool
Úvodní znělka„South Park Theme“ od Primus / Colonel Les Claypool's Fearless Flying Frog Brigade
Závěrečná znělka„South Park Theme“ od Primus / Colonel Les Claypool's Fearless Flying Frog Brigade
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad26
Počet dílů325 (seznam dílů)
Obvyklá délkakolem 22 minut
Produkce a štáb
Vedoucí
produkce
Trey Parker
Matt Stone
Výkonný
producent
Trey Parker
Matt Stone
ProducentTrey Parker
Matt Stone
HudbaPrimus
DistributorComedy Central
Netflix
Hulu
HBO Max
Premiérové vysílání
StaniceComedy Central
Formát obrazuNTSC (480i)
od r. 2009 HDTV (1080i)
Vysíláno13. srpen 1997 – současnost
Posloupnost
PředchozíJesus VS Frosty (1992)

The Spirit of Christmas (1995)

The Unaired Pilot (1996)
SouvisejícíSouth Park: Peklo na zemi
South Park: The Stick of Truth
Oficiální webové stránky
Městečko South Park na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městečko South Park (v anglickém originále South Park) je americký komediální animovaný seriál, který vytvořili Trey Parker a Matt Stone. V USA jej vysílá stanice Comedy Central od roku 1997. V Česku ho v letech 1997–2004 vysílaly stanice HBO a TV Nova až do 6. série. Na HBO byl vysílán od 4. září 1998 do 28. prosince 2001. Na Nově od 8. ledna 2001 do 11. srpna 2004. Od roku 2012 navázala Nova na svém kanále Fanda 7 sérií[1] a od roku 2015 seriál vysílala Prima Comedy Central (od ledna 2021 jako Paramount Network).[2] Vybrané díly (především novější řady) jsou dostupné na českém Netflixu.

Na oficiálním webu je možné volně sledovat všechny díly v originálním znění, kromě pěti cenzurovaných dílů s Mohamedem.

Seriál popisuje život v zapadlém coloradském městečku South Park. Hlavními hrdiny seriálu jsou čtyři žáci základní školy. Svým charakteristickým, velice agresivním, vulgárním a často značně kontroverzním humorem se tvůrci vyjadřují k různým politickým a společenským, často tabuizovaným, problémům, např. euthanasii, potratům, víře, nebo aféře s karikaturami proroka Mohameda.

Městečko South Park bylo v březnu 2005 vyhlášeno v anketě 100 Greatest Cartoons třetím nejlepším animovaným seriálem všech dob, porazili ho pouze druzí Tom a Jerry a první Simpsonovi. V dubnu 2006 vyhrálo Městečko South Park Peabody Award, která se uděluje výjimečným televizním a rozhlasovým pořadům.

Na podzim 2021 Trey Parker a Matt Stone ohlásili, že vznikne dalších 6 sérií do roku 2030 a 14 speciálních filmů exkluzivně pro streamovací službu Paramount+. První speciální díl byl odvysílán 25. listopadu 2021 pod názvem South Park: Post Covid a další byl odvysílán 16. prosince 2021 pod názvem South Park: Post Covid – The Return of Covid.

V únoru 2022 začala stanice Comedy Central vysílat 25. sérii, která má 6 epizod. V Česku byly díly 25. série vysílány na stanici Paramount Network v původním znění s českými titulky.

17. ledna 2023 bylo oznámeno, že 26. řada seriálu bude připravena v únoru téhož roku.[3]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

South Park je považován za velice kontroverzní seriál, ať už je to kvůli používání vulgárního jazyka, nebo zesměšňování mnohých aspektů lidské společnosti a aktuálního společenského dění. Jako příklad lze uvést epizody Navěky nejlepší přátelé, která reaguje na spor o odpojení Terri Schiavo od přístrojů udržujících ji při životě, nebo epizody Animákové války I a II, které reagují na aféru s karikaturami proroka Mohameda. Největší vlnu kontroverze způsobila pravděpodobně epizoda Uvězněný v komoře zesměšňující scientologii a její představitele v čele s Tomem Cruisem.

V Česku vzbudil seriál okamžitě po svém uvedení velké rozhořčení, především pro svou značnou vulgaritu, v českých médiích dosud nevídanou. Na internetu se objevila „Iniciativa rodiče proti South Parku“, jejíž iniciátorka, Mgr. Hana Králová, tvrdí, že seriál narušuje dětskou psychiku, vytváří u dětí nevhodné normy chování, učí je používat vulgarismy a prezentuje sex jako zcela normální součást lidského života. Stránky iniciativy byly aktualizovány naposledy 15. srpna 2000 a v současnosti[kdy?] již neexistují. Je dostupná pouze archivovaná verze na archive.org.[4]

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Stanley Randall William „Stan“ Marsh
Často nejupřímnější člen party. Stan často přichází s logickým řešením netradičních situací, do kterých se chlapci dostávají. Postava Stana je alter ego tvůrce seriálu Treye Parkera a často shrnuje morální poselství epizody. Jeho nejlepším přítelem je Kyle a jejich přátelství je ústředním motivem mnoha epizod.
Kyle Matthew Broflovski
Skeptický, inteligentní, občas pokrytecký a také nejsnáze ovlivnitelný člen party. Kyle je alter-ego dalšího tvůrce, Matta Stonea. Spolu se Stanem přichází Kyle s rozumným pohledem na bláznivé chování světa dospělých. Kyle je často považován za nejčestnějšího člena party. Díky svému židovskému původu je často terčem Cartmanova antisemitismu.
Eric Theodore Cartman
Postava byla inspirována Archiem Bunkerem, fiktivní postavou ze seriálu All in the Family. Cartman je často původcem zápletky epizody. Je agresivní, sadistický, fanatický, rozmazlený, obézní, drzý, manipulativní a nepřátelský. Často uráží Kyla kvůli jeho židovskému původu a Kennyho pro jeho chudobu. Je pro něj typické, že touží po bohatství a je pro něj ochoten udělat cokoliv.
Kenneth James „Kenny“ McCormick
Kenny pochází z extrémně chudé a hulvátské rodiny. Je posedlý sexem a toaletním humorem, o kterých často poučuje své kamarády. Je však velmi hodný a pomáhá Stanovi a Kylovi vyřešit problém skoro každé epizody a to ho často stojí i život. Je mu těžké rozumět, neboť má kapuci přes velkou část tváře. Přesto mu všichni jeho kamarádi bezvadně rozumí. Během prvních pěti sezón zahynul Kenny takřka v každé epizodě, většinou velice komickou smrtí, přičemž se v následující objevil znovu. Legendární je také hláška, kdy Stan vykřikne: „Oh my God, they killed Kenny!“ (“O můj bože zabili Kennyho!”) Kyle: „You bastards!“ Na konci páté sezóny Kenny definitivně zemřel a v partě jej nahradil Butters a později Tweek. Kenny se do seriálu vrátil v sedmé sérii, tentokrát už ale neumírá (až na vzácné výjimky).
Jerome „Chef“ McElroy
Postava Chefa, v českém dabingu Šéfa, je šéfkuchařem ve školní jídelně southparské základní školy, již hrdinové navštěvují. Je jedním z mála charakterů černé pleti v show, typickým pro tuto postavu je pak velký sexuální apetit a úspěchy u žen. Často se stával zdrojem rozličných informací pro hlavní čtveřici, působí jako spojka mezi světem dětí a dospělých. Rozhovor s chlapci začínal rituálem složeným z vět: – „Hi, children!“ – „Hi, Chef!“ – „How are you today?“ – „Bad.“ – „Why bad?“. Postava Chefa ale přestala v seriálu hrát v roce 2006, přestože byla velmi populární. Vše má na svědomí Isaac Hayes, významný americký zpěvák, který tuto kultovní postavu v originále daboval. Hayes coby aktivní člen Scientologické církve neunesl, když se Scientologie stala terčem ostré kritiky a zesměšnění v show.[5]
Leopold „Butters“ Stotch
Butters nahradil v partě Kennyho na začátku šesté sezóny. Je nervózní, naivní, lehce manipulovatelný a skrývající své emoce, přičemž zůstává paradoxně optimistický a bystrý. Často je bezohledně trestán svými extrémně starostlivými rodiči a necitlivě urážen, nebo zneužíván svými spolužáky. K jeho tragickému charakteru se přidává fakt, že má narozeniny 11. září. Buttersovo alter-ego je Profesor Chaos, za kterého se často převléká a chce škodit obyvatelům South Parku.
Tweek Tweak
V partě nahradil v šesté sezóně Butterse (díl 6x6 Profesor Chaos). Tweek je nervově nevyrovnaný, touží po samotě a trpí PPD (Porucha Pozornostního Deficitu). Původci problémů jsou pravděpodobně jeho rodiče, kteří jej naučili pít velké množství kávy a také skřítci, kteří Tweekovi kradou spodní prádlo. V pozdějších epizodách se z Tweeka opět stala vedlejší postava. V 19. sérii zjistí, že je gay, když se v 6. dílu dá dohromady se svým spolužákem Craigem.
Timmy Burch
Tělesně postižený žák, který musí používat vozíček. Jeho slovník je velice omezený, prakticky jen vykřikuje své jméno a vydává různé zvuky, jen výjimečně řekne něco jiného (nejčastější slova jsou Timmyyy, Bublaaa a Shiiit). Ačkoliv je postižený, ve škole jsou na něj kladeny stejné nároky jako na ostatní žáky
Pan Mackey
Pan Mackey je studijní poradce na škole v South Parku. Jeho zvláštností je, že téměř za každou větou řekne „Áno“. Mnohdy si z něj studenti dělají při hodinách srandu, že říkají např. „Už se to nestane, pane Mackey, áno.“

Vedlejší postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Randy, Sharon, Shelley a Děda Marshovi
  • Gerald, Sheila a Ike Moisha Broflovski
  • Liane Cartmanová
  • Stuart McCormick, Paní McCormicková, Kennyho bratr Kevin a malá sestra
  • Stephen (dříve Chris) a Lynda Stotchovi
  • Pan a Paní Tweekovi
  • Pan(í) Herbert Garrison
  • Korektní ředitel a ostatní korektní
  • Chefovi rodiče ze Skotska
  • Paní Diane Choksondiková
  • Ředitelka Victoria
  • Paní Veronica Crabtreeová
  • Pan Mackey
  • Token Black (dříve Token Williams)
  • Wendy Testaburgerová
  • Bebe Stevensová
  • Philip „Pip“ Pirrup
  • Clyde Donovan (dříve Clyde Goodman)
  • Craig Tucker
  • Jimmy Vulmer (dříve Jimmy Swanson)
  • Dog Poo
  • Goth Kids
  • Pan Hankey, vánoční hovínko
  • Pan Otrok
  • Jimbo Kern a Ned Gerblansky
  • Policista Barbrady
  • Starostka McDanielsová
  • Dr. Alphonse Mephisto a Kevin
  • Ručníček
  • Otec Maxi
  • Tuong Lu Kim (majitel čínské restaurace City Wok)
  • Ježíš
  • Satan
  • Saddám Husajn
  • Scott Tenorman
  • Pan Klobouk (maňásek Pana Garrisona)
  • Pan Větvička (náhradník Pana Klobouka)
  • Bůh
  • Terrance a Phillip
  • obrko*ot Scott
  • Dougie („Generál Zmatek“)
  • Kyle Schwartz (Kyleův bratranec)
  • Šesťáci
  • Mojžíš
  • Smrt
  • Mr. Kitty/Číča (Cartmanova kočka)
  • Fluffy (Cartmanovo prase)
  • Sparky (Stanův teplý pes)
  • Gobbles/Bubla (Timmyho ochočený krocan)
  • Erik jako Hitler

… a další

Starší epizody v HD[editovat | editovat zdroj]

Od začátku vysílání v roce 1997 do konce 12. série v roce 2008 byly epizody vyráběny ve formátu obrazu 4:3. Od roku 2009 se začátkem 13. série jsou již epizody vyráběny ve formátu obrazu 16:9. Epizody od 1. série byly v roce 2012 remasterovány do HD podoby.

Epizody[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Městečko South Park.
ŘadaDílyPremiéra v USAPremiéra v ČR
První dílPoslední dílPrvní dílPoslední díl
1 1313. srpna 199725. února 199819980904a4. září 199819981127a27. listopadu 1998
2 181. dubna 199820. ledna 199919990903a3. září 199919991231a31. prosince 1999
3 177. dubna 199912. ledna 200020000901a1. září 200020001229a29. prosince 2000
4 175. dubna 200020. prosince 200020010907a7. září 200120011228a28. prosince 2001
5 1420. června 200112. prosince 200120021125a25. listopadu 200220030303a3. března 2003
6 176. března 200211. prosince 200220040706a6. července 200420040811a11. srpna 2004
7 1519. března 200317. prosince 200320121123a23. listopadu 201220121213a13. prosince 2012
8 1417. března 200415. prosince 200420121214a14. prosince 201220130103a3. ledna 2013
9 149. března 20057. prosince 200520130103a3. ledna 201320130122a22. ledna 2013
10 1422. března 200615. listopadu 200620130123a23. ledna 201320130208a8. února 2013
11 147. března 200714. listopadu 200720130208a8. února 201320130227a27. února 2013
12 1412. března 200819. listopadu 200820130228a28. února 201320130319a19. března 2013
13 1411. března 200918. listopadu 200920130320a20. března 201320130409a9. dubna 2013
14 1417. března 201017. listopadu 201020130410a10. dubna 201320130426a26. dubna 2013
15 1427. dubna 201116. listopadu 201120130426a26. dubna 201320130515a15. května 2013
16 1414. března 20127. listopadu 201220130516a16. května 201320130604a4. června 2013
17 1025. září 201311. prosince 201320160614a14. června 201620160823a23. srpna 2016
18 1024. září 201410. prosince 201420160911a11. září 201620160912a12. září 2016
19 1016. září 20159. prosince 201520160405a5. dubna 201620160607a7. června 2016
20 1014. září 20167. prosince 201620160920a20. září 201620161220a20. prosince 2016
21 1013. září 20176. prosince 201720171013a13. října 201720171215a15. prosince 2017
22 1020180926a26. září 201820181212a12. prosince 201820190217a17. února 201920190317a17. března 2019
23 1025. září 201911. prosince 201920200308a8. března 202020200405a5. dubna 2020
24 420200930a30. září 202020211216a16. prosince 202120201005a5. října 2020
25 820220202a2. února 202220220713a13. července 202220220207a7. února 2022
26 820230208a8. února 202320231220a20. prosince 2023

Film[editovat | editovat zdroj]

Na motivy seriálu byl v roce 1999 natočen film South Park: Bigger, Longer & Uncut (přesný překlad znamená „South Park: Větší, Delší & Nesestříhaný“, v České republice uveden pod názvem South Park: Peklo na Zemi).

Český dabing[editovat | editovat zdroj]

Postava Český dabing Série
Eric Cartman Bohdan Tůma
  1. - 22. série
Stan Marsh Radovan Vaculík
  1. - 22. série
Kyle Broflovski Pavel Šrom

Josef Carda

1. – 21. série

od 22. série

Kenny McCormick Jaroslav Kaňkovský

Jan Szymik

1. – 8. série

od 9. série

Wendy Testaburgerová Petra Hanžlíková
Craig Tucker Martin Kolár

Petr Gelnar

1. – 6. série

od 7. série

Clyde Donovan Martin Kolár

Zbyšek Pantůček

1. – 6. série

od 7. série

Randy Marsh Radovan Vaculík Od 7. série
Gerald Broflovski Martin Kolár

Pavel Šrom

Josef Carda

Pár dílů 1. série

2. – 21. série

od 22. série

Tweek Tweak Ludvík Král
Jimmy Petr Gelnar od 7. série
Leopold ''Butters'' Stotch Inka Šecová

Daniela Bartáková

5. – 21. série

od 22. série

Pan Mackey Bohdan Tůma
Pan Otrok Filip Švarc

Jiří Hromada

6. série

od 7. série

Ředitelka Victoria Inka Šecová
Korektní ředitel Antonín Navrátil

Ivo Novák (herec)

19. série

od 20. série

Timmy Martin Kolár
Herbert Garrison (paní Garrisonová) Jaroslav Kaňkovský

Jan Szymik

1. – 8. série

od 9. série

Starostka McDanielsová Inka Šecová

Daniela Bartáková

1. – 21. série

od 22. série

Policista Barbrady Pavel Šrom
Úvod:

"Všechny postavy a události jsou

vymyšlené. V pořadu padají sprostá slova,

takže by se na něj neměl nikdo dívat

Jaroslav Kaňkovský

Jan Szymik

Od 1. do 8. série

Od 9. série

Výroba českého dabingu[editovat | editovat zdroj]

Série Rok výroby Režie českého znění Výroba pro televizi Název společnosti
1 1998 Jiří Ptáček HBO, TV Nova LS Productions Dabing
2 1999 Jiří Ptáček HBO, TV Nova LS Productions Dabing
3 2000 Jiří Ptáček HBO, TV Nova LS Productions Dabing
4 2001 Jiří Ptáček HBO, TV Nova LS Productions Dabing
5 2002 – 2003 Jiří Ptáček TV Nova (CET 21 spol. s.r.o.) Česká produkční 2000 a.s.
6 2004 Jiří Ptáček TV Nova (CET 21 spol. s.r.o.) Česká produkční 2000 a.s.
7 – 16 2012 – 2013 Martin Kot Nova Group (TV Fanda) Studio Barrandov
17 – 22 2016 – 2019 Kateřina Březinová Prima Comedy Central (Paramount Network) S Pro Alfa
od 23 od 2020 Vojtěch Hájek Paramount Network S Pro Alfa

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 2007 vyšla v nakladatelství Blackwell kniha South Park a filosofie. Nejznámější tváře současné světové filosofie zde poukazují na fakt, že tento kontroverzní seriál není pouze směs fekálního humoru s rasovým podtextem, ale že se jeho prostřednictvím autorská dvojka Trey Parker a Matt Stone tvrdě otírají o problémy světové politiky, filosofie a etiky.

Videohry[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Official South Park Blog - Latest News | South Park Studios US. South Park United States [online]. [cit. 2023-02-18]. Dostupné online. (us) 
  2. Viacom přijde se stanicí Prima Comedy Central. Médiář [online]. 2015-10-15 [cit. 2023-02-18]. Dostupné online. 
  3. South Park Season 26 Teaser. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. www.volny.cz [online]. [cit. 30-04-2006]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 11-10-2000. 
  5. Nechali zabít Trumpa, nenávidí Kanadu. Městečko South Park slaví 20 let. iDNES.cz [online]. 2017-08-13 [cit. 2017-08-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]