Mycobacterium leprae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMycobacterium leprae
alternativní popis obrázku chybí
Mikrofotografie Mycobacterium leprae, malé cihlové červené tyče v klastrech, odebrané z kožní léze. Zdroj: CDC
Vědecká klasifikace
Doménabakterie (Bacteria)
Kmenaktinobakterie (Actinobacteria)
ŘádActinomycetales
PodřádCorynebacterineae
ČeleďMycobacteriaceae
RodMycobacterium
Binomické jméno
Mycobacterium leprae
Hansen, 1874
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mycobatecterium leprae je bakterie, která se většinou vyskytuje v teplých tropických zemích, způsobující lepru („Hansenova nemoc“). Je to intracelulární, pleomorfní, acidorezistentní bakterie. M. leprae je aerobní bacillus obklopený charakteristickým voskovým povlakem, jenž je unikátní pro mykobakterie. Ve velikosti a tvaru se velmi podobá Mycobacterium tuberculosis.

Tato bakterie byla objevena roku 1873 norským lékařem Gerhardem Armauerem Hansenem (1841–1912), který hledal bakterie v těle pacientů s leprou. M. leprae byla citlivá na lék Dapson (tzn. diaminodiphenylsulfone, první účinná léčba, která byla v roce 1940 objevena pro léčbu lepry), ale v průběhu času se stala vůči tomuto antibiotiku rezistentní.[zdroj?]

V současné době je používána tzv. mnohočetná léčba (MDT), jež je doporučena WHO. U pacientů léčených MDT, zemře vysoký podíl bacilů v krátkém čase, aniž by se projevila okamžitá úleva od příznaků. To naznačuje, že malomocenství (lepra) je částečně způsobeno přítomností odumřelých buněk v těle nemocného.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]