My z konce světa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
My z konce světa
Žánrdětský
Formátseriál
RežieLudvík Ráža
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Počet dílů13
Obvyklá délka25 min
Produkce a štáb
KameraFrantišek Vlček
HudbaLadislav Simon
Produkční
společnost
Československá televize Praha
Premiérové vysílání
StaniceI. program
Vysíláno19751222a22. prosince 1975 – 19760104a4. ledna 1976
My z konce světa na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

My z konce světa je třináctidílný televizní seriál pro děti a mládež, natočený v roce 1975 na motivy knihy Brat mlčanlivého vlka autorky Kláry Jarunkové. Délka jednotlivých dílů činí 25 minut. Režíroval ho Ludvík Ráža a realizoval Krátký film Praha.

Děj seriálu[editovat | editovat zdroj]

Seriál sleduje jeden rok života školáka Jiřího Trangoše zvaného Jurka (Jiří Máša) a jeho rodiny na horské chatě „Na konci světa“, kde jeho otec (Radovan Lukavský) dělá správce a matka (Zdena Hadrbolcová) mu pomáhá. Kromě Jurky v něm vystupují i jeho mladší sestra Gábina (Radka Jandáčková), starší bratr Vuk (Oldřich Vízner), který po neúspěšném pokusu o studium na Matfyzu v Brně se vrací na horskou chatu pomáhat rodině s jejím chodem a dvojice bernardýnů Bary a Bojar. Seriál zachycuje běžné denní starosti a radosti hrdinů, umožňuje nahlédnout na provoz a život horské chaty 70. let, nástrahy hor (které se nakonec stanou osudné Vukovi) a například i náročnou činnost horské služby, jejímž členem byl Jurkův otec. Seriál končí odchodem Jurkovy rodiny z chaty do velkého hotelu v nejmenovaném městě.

O seriálu[editovat | editovat zdroj]

Exteriéry se točily v Krkonoších v okolí Pece pod Sněžkou a Malé Úpy, interiéry pak v hostivařských atelierech v Praze. Samotná chata „Na konci světa“ se nachází v Peci pod Sněžkou části Severka č.p. 74.[1] Kromě hlavních postav si v seriálu zahrála řada dalších známých herců jako Josef Vinklář (hajný Rýdval), Miriam Hynková (paní Rýdvalová), Josef Bek, Ladislav Mrkvička, Petr Haničinec, Martin Růžek, v dětské roli Zuzana Bydžovská a další. Scénář napsali Irena a Ota Hofmanovi na motivy novely Kláry Jarunkové "Bratr mlčenlivého vlka".

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

  1. Ohňostroj
  2. Tajemství
  3. Noc
  4. Dopis
  5. Pstruzi
  6. Zkouška
  7. Hledá se Bojar
  8. Nádherné prázdniny
  9. Narozeniny
  10. Lovci
  11. Rolničky
  12. Vánoce
  13. Loučení

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]