Muzikantská Liduška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Muzikantská Liduška je vesnická povídka Vítězslava Hálka z roku 1861. Povídka patří k nejznámějším Hálkovým povídkám. V minulosti byla i zfilmována.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o příběh Lidušky Staňkové, která měla ráda houslistu Toníka a oba si mysleli, že jejich štěstí nic nepokazí. Při jedné tancovačce došlo mezi Toníkem a selským synem Krejzou k potyčce a od té chvíle Krejza přemýšlel, jak by se Toníkovi pomstil. Začal vyjednávat s Liduščinými rodiči svatbu s jejich dcerou a ti proti sňatku nic nenamítali. Naopak, Lidušku přinutili, aby se za Krejzu provdala. Ta se proti vůli rodičů vzepřela, ale stejně k plánované svatbě došlo. Toník do poslední chvíle nevěřil, že by ho jeho dívka mohla takhle zradit. Když viděl, že svatebčané odjíždějí do kostela, zmizel a nikdo ho více nespatřil. Liduška v kostele Krejzu odmítla za manžela a vyběhla ven hledat svého Toníka, ale marně. Po všem, co v krátké době prožila, se pomátla na rozumu. Od té doby nevynechala žádnou muziku v okolí a mezi muzikanty hledala svého Toníka. Děti na ní pokřikovaly Muzikantská Liduška a z mladších lidí jen málokdo věděl, jaké neštěstí ji vlastně potkalo.

Filmová a divadelní adaptace[editovat | editovat zdroj]

V roce 1940 natočil režisér Martin Frič na motivy této povídky stejnojmenné[1] filmové drama. V hlavních rolích Gustav Hilmar, Marie Blažková, Jiřina Štěpničková, Hermína Vojtová, Vilém Pfeiffer, Ella Nollová, Karel Černý, Gustav Nezval a další.

Existuje rovněž několik (hudebně-)divadelních adaptací, například:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.csfd.cz/film/3128-muzikantska-liduska/
  2. Virtuální studovna – Inscenace – Muzikantská Liduška [online]. Praha: Institut umění – Divadelní ústav, rev. 2021 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  3. Virtuální studovna – Inscenace – Rozmarýnka [online]. Praha: Institut umění – Divadelní ústav, rev. 2021 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  4. Virtuální studovna – Inscenace – Muzikantská Liduška [online]. Praha: Institut umění – Divadelní ústav, rev. 2021 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  5. Virtuální studovna – Inscenace – Muzikantská Liduška [online]. Praha: Institut umění – Divadelní ústav, rev. 2021 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 

Literatura – online dostupné dílo[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]