Muzeum památek Golan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum památek Golan
Muzeum památek Golan
Muzeum památek Golan
Údaje o muzeu
StátIzraelIzrael Izrael
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum památek Golan (hebrejsky מוזיאון עתיקות הגולן, Muze'on 'atikot ha-Golan) je muzeum archeologických nálezů Golanských výšin, nacházející se v izraelském městě Kacrin.

V muzeu jsou výstavní předměty ze všech historických epoch na Golanech[1] a také nálezy prehistorické. Jsou zde mnohé artefakty a zdobené architektonické fragmenty z řady křesťanských kostelů a vesnic z byzantského období, včetně nálezů z Kursi na východním břehu Galilejského jezera, která je ztotožňována s Gergasou, novozákonním místem „zázraku gadarských vepřů“ (Lk 8,22-39).

Jedna místnost v muzeu je věnována příběhu Gamly, židovského města obléhaného a srovnaného se zemí Římany během první židovsko-římské války. Na zmenšeném modelu a ve filmu je popsáno dobytí a zničení města a všech jeho obyvatel Vespasiánem v roce 67 n. l. Vystaveny jsou nálezy z místa, včetně hrotů šípů, kamenů balist, hliněných olejových lamp a mincí ražených ve městě během obléhání.

Dalšími pozoruhodnými artefakty v muzeu je mnoho sloupů, překladů a dalších architektonických částí získaných z ruin starověkých synagog na Golanských výšinách. Ty jsou mistrně vytesány s věnovacími nápisy a židovskými symboly.[2]

Výstavní oddělení[editovat | editovat zdroj]

  • Prehistorie – Dokumentace nálezů z Gešer Bnot Ja'akov (Mostu Jákobových dcer), od Chulského jezera a od Kuneitry.
  • Chalkolit – Rekonstrukce typického domu, založená na výzkumu 25 nalezišť tohoto období na Golanech.
  • Gilgal Refa'im – Model kultického místa Gilgal Refa'im.
  • Gamla (Gamala) – Jedna z místností muzea je věnována nálezům z Gamly, města zničeného za První židovské války roku 67, o kterém je zde také promítán krátký film (he, en či fr). Nálezy zahrnují hroty šípů, kameny balist, olejové lampičky, džbány na olej a vodu, ozdoby a mince (mj. mince „pro spásu svatého Jeruzaléma“, vyražené v Gamle zřejmě roku 66).
  • Doba Mišny a Talmudu – Vystavovanými předměty jsou sloupy, dveřní překlady a další části z objevených starých golanských synagog. Na některých jsou dedikační nápisy a židovská symbolika (reliéfy menory a Chrámu, šofar a tzv. čtyři druhy). Vystaven je model synagogy v Kacrinu (1:50) spolu s nálezy z tohoto místa.
  • Křesťanství (byzantské období) – Nálezy a ozdobné architektonické prvky z místních kostelů a domů. Na některých dveřních překladech a náhrobcích se uchovaly řecké nápisy. Většina nálezů je z oblasti kolem Galilejského jezera, mj. z Kursi na jeho východním břehu, které je identifikováno jako novozákonní Gergasa (Lk 8, 22-39 (Kral, ČEP)).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Golan Archaeological Museum na anglické Wikipedii a מוזיאון עתיקות הגולן na hebrejské Wikipedii.

  1. MURPHY-O'CONNOR, Jerome. The Holy Land: An Oxford archaeological guide from earliest times to 1700. [s.l.]: Oxford University Press US, 2008. 336 s. Dostupné online. S. 296. (anglicky) 
  2. http://www.finearts360.com/index.php/museum-reviews-golan-archaeological-museum-israel-5556/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]