Muzeum Jaroslava Foglara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Jaroslava Foglara
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
logo muzea Jaroslava Foglara

Muzeum Jaroslava Foglara je muzeum věnované spisovateli Jaroslavu Foglarovi, umístěné v prostorách hradu Ledeč nad Sázavou. Místo bylo zvoleno s ohledem na blízkost řeky Sázavy a Sluneční zátoky, která byla místem prvních Foglarových táborů a předlohou dějiště výchovně-dobrodružného románu Hoši od Bobří řeky.

Na začátku roku 2017 bylo započato s přípravou prostor a k 110. výročí od narození Jaroslava Foglara bylo muzeum i částečně otevřeno, v roce 2018 bylo otevřeno v širším rozsahu. Do roku 2019 měly být zpřístupněny i půdní prostory, to však z technických důvodů bylo odloženo. V roce 2021 je expozice stále dotvářena.

Vstup do muzea je umístěn v hradním patře, bezprostředně vedle recepčního pokladního pultu, kde jsou prodávány i vstupenky do ostatních hradních expozic a na hradní věž. Již v této recepční místnosti je naproti pokladně vylepen velkoformátový plakát s vyobrazením Rychlých šípů v životní velikosti. Vstupní dveře do muzea jsou pojaty jako dveře Foglarova bytu. Jednotlivé místnosti jsou tematicky zaměřené. První místnost je věnována Foglarovým táborům, zejména Sluneční zátoce. Druhá místnost je věnována klubovnám, v této části jsou též exponáty představující Foglarův skautský stejnokroj. Další místnost je jako dioráma věnována Stínadlům a Tleskačova dílna, uprostřed je vitrina ve tvaru ježka v kleci s rozsáhlou sbírkou tohoto hlavolamu. Jedna místnost je věnována přímo osobě Jaroslava Foglara: stěny jsou polepeny několika sty Teslevičových perokreseb Jaroslava Foglara z různých období jeho života, vytvořených překreslením dostupných fotografií a uspořádaných od dětství až do stáří, uprostřed místnosti pak jsou ploché vitriny s dalšími exponáty. V roce 2021 je dokončována místnost věnovaná Foglarovým knihám, kde mají být vystavena všechna dostupná vydání Foglarových knih. V půdních prostorách pak má být představena schůze Velké vontské rady či filatelista Maxmilián Dráp.

Muzeum realizuje konstruktér Ježků v kleci Radek Micopulos s kreslířem Rychlých šípů Milanem Teslevičem. Místnosti zdobí velkoformátové i maloformátové tapety Teslevičových kreseb.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]