Muzeum Brněnska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Brněnska
Muzeum ve Šlapanicích
Muzeum ve Šlapanicích
Vznik28. února 2004
Právní formapříspěvková organizace
SídloPorta coeli 1001, Předklášteří, 666 02, Česko
Oficiální webwww.muzeumbrnenska.cz
Datová schránka8cmk59f
IČO00089257 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vila Löw-Beer v Brně

Muzeum Brněnska je příspěvková organizace sdružující šest muzejních poboček v Brně a jeho okolí. Jejím zřizovatelem je Jihomoravský kraj.

Muzeum v Ivančicích[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Muzeum v Ivančicích.

Vznik ivančického městského muzea je datován rokem 1894. V roce 1906 vydal zdejší muzejní spolek monografii o Ivančicích, kterou napsal Augustin Kratochvíl. Od roku 1926 až do roku 1948 muzeum každoročně vydávalo ročenky s odbornými články.[1]

V roce 1931 spolek postavil v Ivančicích pomník Jana Blahoslava. Dobrovolnická činnost muzejního spolku skončila v roce 1951, kdy se správy muzea ujal ivančický místní národní výbor.[2]

V muzeu je vystavena například československá padesátikoruna podle návrhu malíře Alfonse Muchy, rodáka z Ivančic, která byla v oběhu v letech 1929–1944.

Muzeum ve Šlapanicích[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Muzeum ve Šlapanicích.

Šlapanické muzeum sídlí v barokní budově bývalé scholasterie na hlavním náměstí města. Budova sloužila před bitvou u Slavkova jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve sbírkách šlapanického muzea se mimo jiné nachází i pozůstalostní fond krajináře Aloise Kalvody, který se ve Šlapanicích narodil. Ve vestibulu muzea jsou vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století.

Muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky. Ke všem výstavám jsou připravovány doprovodné programy pro rodiny s dětmi a školy, dětské dílny či herny, muzeum pořádá soutěže pro děti a spolupracuje s okolními základními a mateřskými školami.

Památník Mohyla míru[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Mohyla míru.

Mohyla míru byla postavena na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. prosince 1805) na návrh A. Slováka, je součástí a středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. Ve dnech státních svátků a během července a srpna je památník v noci osvětlen. V budově památníku je instalována expozice Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805.

Památník písemnictví na Moravě[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Památník písemnictví na Moravě.

Památník písemnictví na Moravě je umístěn v prostorách benediktinského kláštera v Rajhradě. Jsou zde připraveny stálé expozice týkající se význačných postav moravské literatury v 19. a 20. století, pravidelně se zde konají temporární výstavy, součástí prohlídky je také interiér zrestaurované historické klášterní knihovny (cca 7 500 svazků). Často se zde konají přednášky, besedy a další doprovodné akce.

Podhorácké muzeum

Podhorácké muzeum[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Podhorácké muzeum.

Podhorácké muzeum sídlí v areálu v areálu cisterciáckého kláštera Porta Coeli v Předklášteří. Jsou zde stálé expozice Minerály na Tišnovsku, Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století a expozice Dějiny a současnost kláštera Porta Coeli.

Vila Löw-Beer v Brně[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Vila Löw-Beer (Brno-Černá Pole).

Vila Löw-Beer v Brně je nejmladší pobočkou Muzea Brněnska. Dům na ulici Sadová (dnes Drobného) č. 22 si nechal v roce 1903 postavit brněnský průmyslník Moritz Fuhrmann. V letech 1913–1939 vila patřila Alfrédu Löw-Beerovi, židovskému velkoprůmyslníkovi a obchodníku s textilem, který věnoval na konci 20. let 20. století vedlejší část pozemku (při ulici Černopolní) své dceři Gretě. Ta zde společně s manželem Fritzem Tugendhatem vybudovala v letech 1929–1930 rodinný dům – stavbu moderní architektury vilu Tugendhat zapsanou na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V letech 2013 až 2014 vila Löw-Beer prošla kompletní památkovou obnovou. Od roku 2016 je zde nainstalovaná nová muzejní expozice nazvaná Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ročenka Musejního spolku Ivančického Dostupné online
  2. Jiří Široký: 120 let muzea v Ivančicích Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]