Musée Jean Moulin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Musée Jean Moulin
Vstup do muzea
Vstup do muzea
Údaje o muzeu
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Adresa23, Allée de la 2e DB, 75015 Paris
Založeno1994
Uzavřeno2018
Zaměřenífrancouzský odboj
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musée Jean Moulin (česky Muzeum Jeana Moulina) je muzeum v Paříži, které je věnováno francouzskému odboji za druhé světové války. Nachází se v Jardin Atlantique nad nádražím Montparnasse v 15. obvodu. Muzeum nese jméno Jeana Moulina (1899-1943), který v zastoupení Charlese de Gaulle vedl místní odboj a před koncem války zemřel po těžkém mučení.

Muzeum bylo otevřeno v roce 1994 u příležitosti 50. výročí osvobození Paříže a spolu s ním byl otevřen i sousední Mémorial Leclerc.

Muzeum vděčí za svou existenci jednak Hauteclocquově nadaci v Saint-Germain-en-Laye a dále dědictví Antoinette Sasse, Moulinově přítelkyni, která rozhodla, aby bylo založeno muzeum Jeana Moulina.

Muzeum dokumentuje historii druhé světové války a roli Forces françaises libres ve Francii na straně spojenců (zejména v severní Africe) a boje proti zemím osy.

Mezi exponáty jsou podzemní noviny, propagandistické plakáty vichistického režimu, uniformy maršála z Afriky a Indočíny, medaile, velkoformátové fotografie a videa s rozhovory pamětníků.

Rozsáhlý archiv obsahuje asi 16 000 dokumentů a 15 000 fotografií týkající se bojů francouzské armády po porážce Francie od června 1940 do srpna 1944.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]