Mullingar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mullingar
Mullingar – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška101 m n. m.
StátIrskoIrsko Irsko
Mullingar
Mullingar
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel20 928 (2016)[1]
Správa
Telefonní předvolba044
PSČN91
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mullingar (irsky An Muileann gCearr) je město v centrální části Irska, v hrabství Westmeath. Ve městě žije přibližně 21 tisíc[1] obyvatel. Je nejlidnatějším městem hrabství a zároveň jeho správním střediskem. Navíc je nejlidnatějším městem regionu Midlands.

Nachází se v centrální části hrabství, na řece Brosna, mezi jezery Lough Owel a Lough Ennell, v nadmořské výšce 101 m n. m. Městem protéká kanál Royal Canal. Je významnou dopravní křižovatkou, leží na styku cesty I. třídy N4, cesty II. třídy N52 a regionálních cest R390, R392, R393, R394 a R400. Taky je železničním uzlem na hlavní trati DublinSligo, od které sa odděluje trať do Athlone. Dublin leží 79 km na VJV, Portarlington 48 km na JJV, Tullamore 37 km na JJZ, Athlone 50 km na JJZ, Longford 43 km na SSZ, Kells 41 km na SV a Navan 51 km na VSV.

Mullingar je sídlem hrabství Westmeath už od roku 1542, kdy anglický král Jindřich VIII. Tudor oddělil Meath (Eastmeath) od Westmeath. Původní název města zněl Maelblatha. Společně s městy Athlone a Tullamore formuje tzv. Midlands Gateway, což je urbanistický plán představený irskou vládou.

Nejznámější dominantou města je katedrála Krista Krále. Nedaleko města se nachází tzv. Belvedere House and Gardens, rekreační objekt s rozsáhlou zahradou. Ve městě je loděnice a přístav výletních lodí na kanále Royal Canal, další loděnice je na břehu jezer Lough Owel SSZ od centra města a Lough Ennell JJZ od něj.

Každý týden v neděli se v městě koná farmářský jarmark. Z města pochází skupina The Blizzards, a taktéž známý zpěvák z britsko-irské skupiny One Direction, Niall Horan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Katedrála Krista Krále v centru města

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]