Mrtví jako já

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mrtví jako já
Logo seriálu
Logo seriálu
Základní informace
Původní názevDead Like Me
Žánrydrama, komedie
NámětBryan Fuller
HrajíEllen Muth
Mandy Patinkin
Laura Harris
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad2
Počet dílů29 (seznam dílů)
Obvyklá délkacca 42 minut
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Bryan Fuller
KameraTony Westman
HudbaStewart Copeland
DistributorMGM Television
Hulu
Premiérové vysílání
StaniceShowtime
Formát obrazu16 : 9
Vysíláno27. června 2003 – 31. října 2004
Oficiální webové stránky
Mrtví jako já na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mrtví jako já (v anglickém originále Dead Like Me) je americký komediální televizní seriál o životě smrtonošů v Seattlu.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Osmnáctiletá George je zasažena záchodovým prkénkem z likvidované vesmírné stanice. Místo toho, aby zemřela, se z ní stane smrtonoš (smrtka). Jejím neplaceným povoláním se tak stane vytahování lidské duše z těla před tím, než dotyčný zemře, a příprava duše na "vstup do světel" - odchod z pozemského života zpravidla přes nějaký vysněný zážitek zemřelého.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Smrtonoši[editovat | editovat zdroj]

  • Georgia "George" Lass (Ellen Muth): (1985–2003) hlavní postava seriálu odešla z vysoké školy a byla matkou donucena, aby si našla práci v personální agentuře Happy Time. Hned první den v novém zaměstnání zemřela během cesty na oběd, když ji spadlo na hlavu záchodové prkénko z právě likvidované sovětské vesmírné stanice Mir.
  • Rube Sofer (Mandy Patinkin): (1876–1926) Rube je šéf skupiny smrtonošů, který dostává od posla smrti seznam lidí, kteří zemřou, a přepisuje je nejčastěji na žluté lístečky a ty potom rozdává jako "úkoly" jednotlivým smrtonošům. Ve svém minulém životě byl bankovní lupič, měl manželku Lucy a dceru Rosie, a zemřel po své poslední akci - dceři slíbil, že se brzy vrátí domů, ale setkali se až po 77 letech v domově důchodců. Tento svůj nesplněný slib si kompenzuje tím, že Georgii supluje pozici otce.
  • Roxy Harvey (Jasmine Guy): (před 1960–1982) Původně hlídačka parkoviště, která tak dlouho sní o práci strážkyně zákona, až se jí to nakonec podaří a stane se skutečnou policistkou.
  • Betty Rohmer (Rebecca Gayheart): (1899–1926) Atraktivní, sportovně založená žena, která miluje adrenalinové zážitky a také při jednom z nich zahynula, když nešikovně skočila do vodopádu. Má vyfocené všechny lidi, kterým sebrala duši, a tyto fotografie má roztříděné podle typů lidí. V pátém dílu seriálu zjistila, že "světla" právě odebrané duše se shodují s její vlastní touhou (skok z Doverských bílých útesů) a tak odešla do světel i s touto duší.
  • Daisy Adair (Laura Harris, ve filmu Sarah Wynter): (1915–1938) Nepříliš schopná herečka, která však "kouřila" téměř každému herci v Hollywoodu 30. let a ráda o tom mluví. Uhořela při natáčení filmu Sever proti Jihu. Daisy byla přeložena z New Yorku do Seattlu, kde nahradila Betty.
  • Mason (Callum Blue): (1939–1966) Mason je britský zloděj, alkoholik, pobuda a feťák s mizerným vychováním. Přivydělává si všemi možnými nezákonnými způsoby včetně pašování drog (v jednom díle mu v útrobách praskl balíček s drogou a protože smrtonoš už nemůže zemřít, zažil mnohahodinovou bolest). Pro Georgii se staví do pozice nespolehlivého staršího bratra a je zamilován do své kolegyně Daisy.

Hrobaříci[editovat | editovat zdroj]

Hrobaříci (gravelingové) jsou malé zlomyslné obludy, které způsobují nehody. Většina lidí je nevidí. V díle Forget Me Not Mason zabil člověka a vylezl z něj hrobařík.

Georgina původní rodina[editovat | editovat zdroj]

  • Reggie Lass (Britt McKillip): Georgiina mladší sestra. Georgia ji za svého života ignorovala, ale její smrt přitom nejvíce zasáhla právě Reggii. Věří, že ji George stále sleduje.
  • Joy Lass (Cynthia Stevenson): Georgina pedantská matka. Nesnáší slovo vlhký, protože zní eroticky.
  • Clancy Lass (Greg Kean): Učitel angličtiny na Washingtonské univerzitě. Podváděl svou ženu se studentkou, což byl jeden z důvodů pro rozvod.

Zaměstnanci Happy Time[editovat | editovat zdroj]

  • Delores Herbig (Christine Willes): Georgina šéfka je chorobná optimistka. Vlastní kocoura Murraye a webovou stránku Getting Things Done With Delores, kde streamuje činnosti, které provádí ve svém bytě. Je také aktivní v různých internetových seznamkách. Delores zná George pod jménem Millie a staví se do pozice laskavé vševědoucí matky.
  • Crystal Smith (Crystal Dahl): Záhadná nerudná a zlomyslná recepční, která umí několik různých jazyků. Kdysi působila u jednotek zvláštního nasazení v jihovýchodní Asii.
  • Misty Favreaux (Meghan Black): Žena, která tráví 34 ze 35 pracovních hodin týdně myšlením na sex a 1 hodinu sexem. Má 2 děti (Sassoon a Jordache) a je vdaná v Louisianě a možná v Kansasu.

Jiné postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Kiffany (Patricia Idlette): Servírka v Der Waffel Haus.
  • JD: (?-2004) Zlatý retrívr který sloužil jako asistenční pes, ale jeho majitelka zemřela a George jí musela slíbit že se o JDho postará. Věnovala ho své bývalé rodině. Protože nevěděli, co JD znamená, pojmenovali ho Just Dog (prostě pes). Ve druhé sérii ho přejede auto a George jim místo něj dá svou žábu.

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Mrtví jako já.
ŘadaDílyPremiéra v USAPremiéra v ČR
První dílPoslední dílPrvní dílPoslední díl
1 1420030627a27. června 200320030926a26. září 200320080211a11. února 200820080526a26. května 2008
2 1520040725a25. července 200420041031a31. října 200420080602a2. června 200820080929a29. září 2008

Film[editovat | editovat zdroj]

Na seriál volně navazuje stejnojmenný film z roku 2008 o délce 84 minut. Přísného Rubea v něm nahradil volnomyšlenkářský finančník Cameron Kane (Henry Ian Cusick). Namísto lístečků posílá svému týmu SMSky a v řadách smrtonošů se začíná projevovat anarchie, která po několika neblahých nehodách vyvrcholí vzpourou a fyzickou likvidací Camerona (což je vzhledem k nesmrtelnosti docela problém). Současně s tím sledujeme náhodné setkání Georgie s Reggií a jeho důsledky, které vyvrcholí duševním smířením Reggie s tím, že se musí se sestrou navždy rozloučit. A protože Georgia si jako jediná uchovala smysl pro zodpovědnost, je za to v posledním záběru filmu odměněna „z vyšších míst“ funkcí šéfky svého týmu smrtonošů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]