Mrazová zátka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mrazová zátka

Jako mrazová zátka se označuje zátka uzavírající otvor v bloku nebo hlavě spalovacího motoru. Pro výrobu bloku motoru a hlavy válců se obvykle využívá odlévání do pískových forem – touto cestou se vytvoří kanály pro průtok chladicí kapaliny. Tradiční mrazová zátka je tenký disk z ocelového plechu, který je vtlačen do otvoru v odlitku. Používají se i neželezné kovy, například mosaz, které lépe odolávají korozi. U některých motorů o vysokém výkonu se používají trubkové zátky o velkém průměru.[1]

Zátky mohou být často zdrojem problémů s únikem kapaliny. Dochází tomu při korozi zátky působením chladicí kapaliny. Snadnost výměny zátky závisí na její přístupnosti. V mnoha případech je složité bez speciálního nářadí zátku vyměnit. Jako náhrada se v takových případech používají gumové zátky.

Mrazová zátka[editovat | editovat zdroj]

Skutečná mrazová zátka je expanzní zátka umístěna na boční straně bloku motoru a je určena na ochranu proti poškození mrazem. Voda při tuhnutí na led expanduje a pokud chladicí kapalina není dostatečně mrazuvzdorná, může zmrznout a roztrhnout blok motoru. Mrazové zátky (bývá jich obvykle několik) v takovém případě vyskočí a uvolní tlak uvnitř bloku.

Jako jedna z variant řešení ohřívače motoru se používá taková, kdy se ohřívačem (určeným k zahřátí motoru před startem) nahradí mrazové zátky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Core plug na anglické Wikipedii.

  1. MONROE, Tom. Engine builder's handbook: inspection, machining, reconditioning, valvetrain assembly, blueprinting, degreeing cams, tools, engine assembly. [s.l.]: HPBooks, 1996. Dostupné online. ISBN 9781557882455. S. 111. (anglicky)