Mravenec loupeživý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMravenec loupeživý
alternativní popis obrázku chybí
mravenec loupeživý - dělnice
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Čeleďmravencovití (Formicidae)
PodčeleďFormicinae
Rodmravenec (Formica)
Binomické jméno
Formica sanguinea
Latreille, 1798
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mravenec loupeživý (Formica sanguinea) je druh z rodu Formica, čeledi mravencovití (Formicidae). Na rozdíl od běžného lesního mravence nemá na hrudi temnou skvrnu. Tento mravenec hnízdí většinou pod kameny či v pařezech, nevytváří žádné vnější stavby jako někteří jiní mravenci z rodu Formica, často se stěhuje.

Strategie[editovat | editovat zdroj]

Krade otroky z kolonií mravenců druhu mravenec černohnědý (Formica fusca). V jiném případě královna mravence loupeživého vtrhne do hnízda mravence černohnědého, zabije královnu jejich kolonie a ujme se jí. Z kolonie pak postupně vymizí mravenci černohnědí, jelikož královna mravence loupeživého klade vajíčka vlastního druhu.

Mravenci černohnědí jsou v koloniích mravence loupeživého snadno rozeznatelní. Jde o černé mravence kteří mezi světlými mravenci loupeživými vyniknou. Mravenci černohnědí se starají o potomstvo, potravu, královnu a dokonce i padnou za hostitelskou kolonii mravenců loupeživých.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Mravenec loupeživý je rozšířen po celé Evropě, s výjimkou Itálie a pásmo jeho rozšíření probíhá celou Sibiří až do Číny. U nás je tento druh běžný a vyskytuje se zejména na výslunných okrajích lesů, a na místech, která vyhovují i zotročenému druhu Formica fusca.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]