Mršníkovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMršníkovití
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
InfrařádStaphyliniformia
NadčeleďHisteroidea
Čeleďmršníkovití (Histeridae)
Gyllenhal, 1808
Druhy

kolem 330, viz text

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mršníkovití (Histeridae) je čeleď brouků obecně známých pod jménem mršníci, v anglicky mluvících zemích se jim říká clown beetles pro jejich sploštělé zadní nohy, které připomínají rozevláté kalhoty klaunů nebo herců ("hister" je z latinského histrio, herec). Čeleď má kolem 3 900 druhů rozšířených po celém světě.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Mršníci jsou malí až středně velcí brouci, kteří mají jeden ze dvou typů tvaru těla. Rozšířenější je masivní, téměř kruhový tvar, ten druhý je spíše delší než širší, jakoby obdélníkovitý tvar. Mnozí mršníkovití mají tmavé zbarvení, často jsou černí a mohou mít červené, oranžové nebo žluté znaky. Na spodní straně těla mívají zářezy, do kterých brouk vtahuje tykadla a nohy, když se cítí ohrožen. Jejich nohy jsou ploché a široké, uzpůsobené k hrabání v půdě nebo hnoji. Takovéto adaptaci na životní prostředí se říká fossoriální.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Histeridae patří do nadčeledi Histeroidea, v infrařádu Staphyliniformia. Čeleď je rozdělena na 330 rodů a následujících podčeledí:

Příbuznost podčeledí není dosud ujasněna a současné studie se na tradiční pojetí dívají skepticky.[1]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Mršníci bývají obvykle nalézáni ve hnoji, na zdechlinách nebo mršinách, kde se larvy i dospělci živí na mladých vývojových stadiích ostatního hmyzu, zvláště much. Tímto způsobem mohou být mršníci nápomocni v boji proti škůdcům dobytka, kteří se vyvíjejí v hnoji. Podčeledi Hetaeriinae a Chlamydopsinae jsou myrmekofilní (žijí v symbióze s mravenci).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Witzgall, K. 1971: Famienreihe Histeroidea. 10. Familie: Histeridae. In Freude, H., Harde, K.W., Lohse, G.A. (Eds.): Die Käfer Mitteleuropas Vol. 3. Goecke & Evers, Krefeld: 156-189. (německy)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Histeridae na anglické Wikipedii.

  1. Caterino, M. S., and A. P. Vogler. 2002. The phylogeny of the Histeroidea. Cladistics 18(4):394-415