Mountain (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mountain (skupina))
Mountain
Mountain 2016 (Phil Baker, Joe Venti, Corky Laing)
Mountain 2016 (Phil Baker, Joe Venti, Corky Laing)
Základní informace
PůvodUSA Long Island, New York
Žánryrock, hard rock
Aktivní roky1969—současnost
VydavatelColumbia Records
Webmountaintheband.com
Současní členové
Corky Laing
Leslie West
Richie Scarlet
Dřívější členové
Felix Pappalardi
N.D. Smart
Steve Knight
Allan Schwartzberg
David Perry
Bob Mann
Mark Clarke
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mountain je americká rocková skupina, založená koncem 60. let. Skupina prorazila v roce 1972, brzy poté se rozpadla a znovu reformovala a v posledních letech začala zase jezdit po koncertních turné.
Mountain zůstali populární v některých kruzích díky tomu, že v 70. letech nepatřili k hlavnímu proudu. Mountain ovlivnili vývoj hard rocku a jejich písnička "Mississippi Queen" se stala hitem rádia Hard Rock classic a umístila se jako číslo 98 v jejich přehledu 100 Greatest Artists of Hard Rock.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina se zformovala, když kytarista Leslie West opustil rhytm and bluesovou skupinu Vagrants, nahrál sólové album nazvané Mountain s baskytaristou a bývalým producentem skupiny Cream, producentem Felixem Pappalardim. Album Mountain též představilo bývalého bubeníka skupiny Remains, N.D. Smarta a hráče na klávesové nástroje Steve Knighta. Westův syrový vokál a melodická bluesová kytara a Pappalardiho těžké a elegantní basové linky se staly pro skupinu Mountain charakteristickými. Skupina byla inspirována superskupinou Cream, jejímž neoficiálním členem byl Pappalardi, který na třetím albu Cream Wheels of Fire, přispěl svou hrou na varhany, housle, trumpetu, zvonkohru a navíc byl producentem tohoto alba.

Mountain hráli na festivalu ve Woodstocku, ale neobjevili se ani na filmu ani na prvním albu věnovaném Woodstockému festivalu. Brzy poté, byl Smart nahrazen Laurence „Corky“ Laingem. První album skupiny , Climbing!, bylo vydán v roce 1970 a obsahovalo nejznámější písničku skupiny, která se jmenovala "Mississippi Queen". Písnička se umístila asi ve 40 žebříčcích někde uprostřed a celé album se dostalo do Top 20 v amerického žebříčku.

Následující album, Nantucket Sleighride (1971), se též dostalo do Top 20 amerických alb, ale nepřineslo žádný hit. Po těchto raných albech pokračovala skupina ve sbírání uznání ze strany kritiků, ale nikdy nedosáhli většího komerčního úspěchu.

Po Nantucket Sleighride skupina čelila tvůrčí krizi a ustrnula ve vývoji. Po vydání alba Mountain Live se skupina v roce 1972 rozpadla. West and Laing později zformovali skupinu West, Bruce and Laing s baskytaristou skupiny Cream Jackem Brucem. Tato skupina vydala tři alba.

V roce 1974 West and Pappalardi reformovali skupinu Mountain s Allanem Schwartzbergem na bicí a Robertem Mannem na klávesy. Vydání double alba Twin Peaks předcházelo koncertní turné. V témže roce vyšlo album Avalanche s Langem a doprovodným kytaristou Davidem Perrym, který byl afroamerického původu a byl na albu uveden pro „přidání barvy“. Až do poloviny 80. let nebylo o Mountain slyšet. Pak začal West, někdy s Langem někdy bez něho, hrát pod jmény Mountain, New Mountain nebo Leslie West Band.

Dne 17. dubna 1983, Gail Collins Pappalardi, manželka Felixe Pappalardiho a spoluautorka textů a autorka nárhů většiny obalů alb skupiny, střelila Pappalardiho do krku, v jejich čtyřpodlažním apartmánu na East Side Manhattan. Pappalardi byl na místě prohlášen za mrtvého a jeho manželka Gail Collins, byla obviněna z vraždy druhého stupně. Později to bylo překlasifikováno jako zabití a byla odsouzena ke 4 letům vězení.

Skupina se reformovala a Richie Scarlet převzal úlohu baskytaristy na tehdejším turné skupiny.


Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • 1970 Climbing!
  • 1971 Nantucket Sleighride
  • 1971 Flowers of Evil
  • 1972 Mountain Live: The Road Goes Ever on
  • 1974 Twin Peaks
  • 1974 Avalanche
  • 1985 Go For Your Life
  • 2002 Mystic Fire
  • 2004 Eruption
  • 2007 Masters of War

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]