Mount Shuksan Waterfalls

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mount Shuksan Waterfalls
Rozměry
Celková výška670 m/ 731 m/ 60 m
Šířka1,5 m/ 1,5 m/ 3 m
Průtok10,5 m³/s/ 9 m³/s/ 30 m³/s
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Federální státWashington
Zeměpisné souřadnice
Map
Ostatní
Vodní tokSulphide Creek
PovodíSkagit
Typstupínkovité/ kaskádové/ segmentované
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mount Shuksan Waterfalls jsou čtyři důležité vodopády v korytu krátkého potoka Sulphide Creek na jihovýchodním svahu 2 781 metrů vysoké hory Mount Shuksan v národním parku Severní Kaskády v americkém státě Washington. Seahpo Peak Falls a Cloudcap Falls jsou dva nejvyšší, které jsou na odlišných tocích, které se později stékají a padají přes Rockflow Canyon Falls. Nepojmenovaný vodní tok pak vodu z vodopádů odvádí do Sulphide Creeku, který se později vlévá do řeky Baker. Čtvrtým vodopádem je Jagged Ridge Falls.

Seahpo Peak Falls[editovat | editovat zdroj]

Seahpo Peak Falls je přerušovaný vodopád na nepojmenovaném ledovcovém toku z hory Seahpo Peak. Jedná se o největší (ale ne nejvyšší) vodopád hory Mount Shuksan, který proudí dolů rozdělený do šesti stupínků. Jeho celková výška je 670 metrů a nejvyšší ze stupínků je 152 metrů vysoký.

Jméno Seahpo Peak pochází od nedalekého vrcholu, jehož jméno Seahpo znamená v pidžinovém jazyce Chinook Jargon klobouk a bylo převzato z francouzského chapeau.

Cloudcap Falls[editovat | editovat zdroj]

Cloudcap Falls je kaskádový vodopád, který je až 731 metrů vysoký a proudí 1 524 metrů od Zubatého hřebenu hory Mount Shuksan. Přestože je vyšší než Seahpo Peak Falls, je více sezónní a má menší objem a nepadá příliš svisle.

Rockflow Canyon Falls[editovat | editovat zdroj]

Rockflow Canyon Falls je 60 metrů vysoký segmentovaný vodopád v místě, kde se stékají toky Seahpo Peak Falls a Cloudcap Falls. Jedná se o poslední vodopád na toku před ústím do řeky Baker. V některých měsících je možné vedle něj spatřit sezónní sesterský vodopád.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mount Shuksan Waterfalls na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]