Moucha domácí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMoucha domácí
alternativní popis obrázku chybí
Moucha domácí (Musca domestica)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řáddvoukřídlí (Diptera)
Čeleďmouchovití (Muscidae)
Rodmoucha (Musca)
Binomické jméno
Musca domestica
Linnaeus, 1758
Poddruhy
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Moucha domácí při páření

Moucha domácí (Musca domestica) je nejčastější druh dvoukřídlých vyskytující se v domovech. Často je považována za škůdce, který může přenášet vážné nemoci.[2] Hlavní predátoři jsou pavouci, ropuchy a žáby. V letu dosahuje rychlosti kolem 8 km/h.[3] Délka života mouchy je asi 3–4 týdny. [4] Moucha domácí patří mezi 120 tisíc druhů much, které na světě existují.[5]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Má 1 pár blanitých křídel. Dospělí jedinci mají délku 6–12 mm.[1] Jejich hrudník je šedivý se čtyřmi podélnými tmavými čarami na zádech. Spodní části břicha jsou žluté a celé tělo mají pokryté chlupy. Samice jsou o něco větší než samci a mají větší prostor mezi červenýma složenýma očima. Mají pouze jeden pár křídel, druhý je přeměněn v kyvadélko. Lidé ji velmi často považují za škůdce, především v letních měsících. Sedají na jídlo a svými výkaly a kladením vajíček mohou přenášet různé nemoci.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Samička klade snůšky se zhruba 150 vajíčky[6] a může za svůj život naklást až tisíce vajíček. Snůšky klade především na hnojiště a na rozkládající se části rostlin, které později slouží jako potrava pro larvy mouchy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Z vajíček, která samička nakladla, se za přibližně 8 hodin vylíhnou larvy, které dorostou délky až 12 mm.[7] Během následujícího týdne se třikrát svlékne, a z larvy se stane kukla. Stádium kukly trvá 1-2 týdny. Kukla je v tu dobu velká 6 mm a postupně ztmavne z bělavé barvy do tmavě hnědé.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Jelikož má moucha domácí pouze sosák, musí napřed pevnou potravu změkčit svými slinami. Dospělé mouchy domácí se živí převážně tekutinami s obsahem cukru. Bílkoviny potřebují pouze k produkci vajíček. Potravu hledají přes vjemové receptory, které se nacházejí i na nohách hmyzu. Rozkládající se organické látky a exkrementy vylučují kyselinu máselnou. Ta samičky přiláká ke kladení vajíček. Proto v teplých měsících lze často nalézt v popelnicích nebo kompostech larvy mouchy domácí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Housefly na anglické Wikipedii.

  1. a b Musca domestica (moucha domácí) [online]. BioLib.cz [cit. 2008-11-02]. Dostupné online. 
  2. TISCALI.CZ. Mouchy přenášejí víc chorob, než se dosud předpokládalo - Tiscali.cz. Tiscali.cz. Dostupné online [cit. 2017-11-27]. 
  3. CRHA, Aleš. Moucha? Inspirace pro tryskáč? Možná i pro raketu!. 21. století [online]. 18. 7. 2008 [cit. 2020-05-20]. Dostupné online. 
  4. PETR ŠÍPEK, Media s námi a o nás: Kolik hodin denně prospí a jak dlouho žije moucha?. Archivovaná kopie [online]. 8.9.2013 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-10-08. 
  5. PASTI.CZ. Moucha domácí: fakta, zajímavosti, způsoby hubení. pasti.cz [online]. 2023-05-03 [cit. 2023-04-12]. Dostupné online. 
  6. https://www.krejsashop.cz/cs/m-125-moucha-domaci-musca-domestica
  7. http://www.pelgar.cz/skudci/moucha-domaci/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]