Mossos d'Esquadra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vozidlo v barvách Mossos d'Esquadra.

Mossos d'Esquadra je název pro regionální policejní sbor, který působí na území Katalánska. Nahradila centrálně spravovanou Civilní gardu. Náklady na provoz policie platí španělská vláda. Mossos má k dispozici okolo 17 000 lidí a v jeho čele stojí major Josep Lluís Trapero Álvarez. Jeho hlavní operační centrum (Complex central) se nachází v Sabadellu.

Regionální policie byla zřízena v Katalánsku již v roce 1950 jako velmi malý ozbrojený sbor. Po pádu režimu Francisco Franco a decentralizaci státu nicméně jeho role vzrostla. Organizace se stala rovněž civilní policejní silou. V letech 19942008 nahradil Mossos na území Katalánska španělskou policii. Katalánská policie podléhá od roku 1980 přímo katalánské vládě. [1]

Během protestů, souvisejících s hospodářskou krizí ve Španělsku na počátku 21. století byl Mossos kritizován ze strany španělských úřadů za nadměrné užití síly.[2]

policejní štít

V roce 2017 dostal Mossos za úkol od španělské vlády zabránit konání referenda o nezávislosti Katalánska, které je dle názoru španělského ústavního soudu nelegální. Přestože některé jednotky Mossosu uzavřely řadu volebních místností, nezabránily konání referenda na území celého Katalánska.[3][4] Následně byl proto major policie Trapero obviněn španělskými státními zástupci z trestného činu pobuřování a zrady, neboť měl neuposlechnout přímý rozkaz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mossos d'Esquadra na anglické Wikipedii.

  1. La nostra història. Mossos d'Esquadra [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. (katalánsky) 
  2. Článek na portálu nytimes.com (anglicky)
  3. Článek na portálu ceskatelevize.cz
  4. Článek na portálu eurozpravy.cz. zahranicni.eurozpravy.cz [online]. [cit. 2017-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]