Mook en Middelaar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mook en Middelaar
Centrum Mooku z pohledu přes řeku Mázu
Centrum Mooku z pohledu přes řeku Mázu
Mook en Middelaar – znak
znak
Mook en Middelaar – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška12 m n. m.
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
provincieLimburk
Mook en Middelaar na mapě
Umístění Mook en Middelaar v Limburku
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha18,81 km²
Počet obyvatel7 783 (leden 2014)
Hustota zalidnění448 obyv./km²
Správa
StarostaWillem Gradisen
Oficiální webmookenmiddelaar.nl
E-mailgemeente@mookenmiddelaar.nl
Telefonní předvolba024
PSČ6584–6587
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mook en Middelaar je obec v nejsevernějším výběžku nizozemské provincie Limburk. Obec se nachází asi 100 km od hlavního města provincie Maastrichtu a rozkládá se na ploše 18,81 km², z nichž 1,42 km² zabírají vodní plochy. Od roku 1994 je partnerským městem české Přibyslavi.[1]

Centra osídlení[editovat | editovat zdroj]

  • Vesnice: Middelaar, Molenhoek, Mook a Plasmolen.
  • Osady: Bisselt, Heikant, Katerbosch a Riethorst.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Leží v lesnaté krajině zvlněné morény, vytvořené během poslední doby ledové, asi před 160 000 lety. V Plasmolenu byly nalezeny pozůstatky římské vily z 2. století našeho letopočtu a na břehu řeky Mázy se nachází pozůstatky římského mostu ze 4. století.

Mookerheide ležící na okraji Mooku se 14. dubna 1574 stala svědkem bitvy, v níž se za osmdesátileté války střetlo španělské vojsko pod vedením Sancha Avilského s rebelským vojskem Ludvíka Nasavského, který zde padl.

Nejspíše od 17. století byly na Mookerheide zbudovány obranné pozice Mookerschans a Heumense schans. V té době oblast Mookerheide dosahovala až k hradbám města Nijmegenu. Historické opevnění Mookerheideschans bylo později obnoveno a poskytuje výhled do údolí Mázy.

Middelaar náležel ke geldernskému vévodství či k Horním Geldrám. V průběhu války o španělské dědictví byl okupován pruskými vojáky a zůstal německou obcí ještě asi sto let, do roku 1814.

Za druhé světové války se zdejší oblast stala dějištěm prudkých bojů. Silné opevnění na brabantské straně Mázy a železniční most mezi Mookem a Katwijkem, vyhozený do povětří zastavily v květnu 1940 invazní jednotky. V září 1944 se Mook, Plasmolen a Middelaar ocitly na frontové linii a válka jim způsobila značnou zkázu. Spojenci pod palbou německých děl pálících z lesů poblíž Groesbeeku museli obsadit Heumenský most přes maas-waalský kanál, který byl významným uzlem operace Market Garden. Prudké boje způsobily pohyb fronty, jehož vlivem vesnice, jejíž většina domů byla zasažena dělostřelbou, přešla několikrát z rukou do rukou. Padlí vojáci byli posléze pohřbeni na Mookském vojenském hřbitově. Většina obyvatel Mooku a Middelaaru opustila své domovy a přečkala boje ve skrytu až do osvobození.

V souvislosti s betonářským průmyslem se na polích podél řeky Mázy těžil písek (tzv. Cuyksesteeg), což následně vedlo v oblasti mezi Middelaar a Mookerheide ke vzniku rekreačních jezer Mookerplassen. Po několika záplavách v 80. a 90. letech byla k ochraně před dalšími povodněmi zbudována odnímatelná hráz.

Veřejná doprava[editovat | editovat zdroj]

Mook a okolí obsluhují tři autobusové linky. Je zde vlakové nádraží Mook-Molenhoek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Mook en Middelaar na anglické Wikipedii a Mook en Middelaar na nizozemské Wikipedii.

  1. Smlouva o přátelské spolupráci z roku 1994 [online]. Přibyslav, 2009-03-20 [cit. 2014-05-10]. Dostupné online. (nizozemsky/česky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]