Klášter Cozia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Monastýr Cozia)
Klášter Cozia
Mănăstirea Cozia
kostel v klášteře Cozia
kostel v klášteře Cozia
Lokalita
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
Krajžupa Vâlcea
MístoCălimănești
Souřadnice
Klášter Cozia (Rumunsko)
Základní informace
Řádpravoslavná církev
Založení1388
Odkazy
Kód památkyVL-II-a-A-09697
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Cozia je byzantský monastýr na území Valašska, který roku 1388 nechal postavit významný rumunský kníže Mircea I., jež zde má i svojí hrobku.[1] Díky své historii, architektuře a vzácným nástěnným malbám se jedná se o jednu z nejcennějších středověkých památek v Rumunsku, která však stále slouží svému původnímu klášternímu účelu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Klášter leží na pravém břehu řeky Olt nedaleko obce Călimănești v župě Vâlcea. Nejbližší velké město je Râmnicu Vâlcea (22 km po rychlostní komunikaci DN7). Postavení kláštera v Oltské soutěsce bylo ve středověku strategické, neboť se jednalo o obtížně přístupné místo, kudy však již od dob Římanů vedla jedna z hlavních příjezdových cest do Dácie – na protilehlém břehu řeky Olt byly nalezeny vykopávky římské stanice Arutela. Na východní straně soutěsky se tyčí pohoří Cozia se stejnojmenným národním parkem. Na západní straně se pak tyčí pohoří Căpățâni. V moderní době byl na řece Olt nedaleko kláštera postaven systém vodních elektráren.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klášter byl ve středověku významné kulturní centrum, které si svůj poutní charakter zachovalo i do současnosti (je navštěvováno jak velkým množstvím turistů, tak věřících). Zachovalo se zde velké množství starých ikon, rukopisů, maleb a dalších předmětů k uctívání, které je možno si prohlédnout v místním muzeu historického umění. Vedle toho je možná i návštěva samotného areálu kláštera, kde stojí za pozornost zejména historické malby – nejstarší fresky jsou z roku 1390.

Klášterní kostel byl mimo jiné též znázorněn na rumunské známce z roku 1968.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Klášter Cozia Archivováno 6. 1. 2014 na Wayback Machine., (anglicky, rumunsky, francouzsky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]