Modráskovité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModráskovité
alternativní popis obrázku chybí
Tokozelka nadmutá (Eichhornia crassipes)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádkřížatkotvaré (Commelinales)
Čeleďmodráskovité (Pontederiaceae)
Kunth, 1816
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modráskovité (Pontederiaceae) je čeleď jednoděložných rostlin z řádu křížatkotvaré (Commelinales).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to jednoleté nebo vytrvalé vodní rostliny (hydrofyty), kořenící ve dně nebo volně plovoucí. Listy jsou jednoduché, střídavé nebo řidčeji v přeslenech, řapíkaté, s trubkovitými listovými pochvami. Čepel je čárkovitá, kopinatá, vejčitá nebo okrouhlá, celokrajná, se zpeřenou (zpeřeně souběžnou) žilnatinou. U rodu jsou Hydrothrix listy redukované. Listy mohou být ponořené, plovoucí na hladině nebo jsou nad hladinou. Řapíky a větve jsou často vyplněny houbovitou tkání, aerenchymem. Jsou to jednodomé rostliny s oboupohlavnými květy. Květy jsou jednotlivé nebo uspořádány v květenstvích, hroznech, latách,vrcholících nebo klasech, květenství bývá podepřeno toucem, řidčeji nikoliv. Květy jsou pravidelné nebo nepravidelné, zygomorfické, květy jsou podepřeny listenem, se kterým květ někdy i srůstá. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků, srostlé nebo řidčeji volné, většinou bílé, modré, fialové, zřídka žluté barvy. Tyčinek je 6, zřídka 3 (Heteranthera), jsou volné. Gyneceum je srostlé ze 3 plodolistů, je synkarpní (někdy až pseudomonomerické), semeník je svrchní. Plodem je tobolka nebo oříšek.[1][2]

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 7 rodů a asi 33 druhů, které jsou přirozeně rozšířeny v tropech až teplejší části mírného pásma velké části světa. Chybí v Evropě, v Asii mimo jihu a východu, severní Africe aj.[1] Patří sem známá invazní vodní rostlina teplejších částí světa tokozelka nadmutá (Eichhornia crassipes).

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Eichhornia, Heteranthera (včetně Eurystemon), Hydrothrix, Monochoria, Pontederia, Reussia, Scholleropsis[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b http://www.mobot.org/MOBOT/Research/apweb/
  2. Archivovaná kopie. delta-intkey.com [online]. [cit. 2009-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-19. 
  3. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  4. The Plant List [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-23. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]