Moderátor (profese)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Německá rozhlasová moderátorka Gisela Steinhauer

Moderátor je v rozhlasu a televizi průvodce pořadem, obvykle se jedná o besedu nebo diskusí; pořad uvádí, řídí a prezentuje, stává se tak prostředníkem mezi jeho diváky a účastníky.[1] Výraz moderátor se užívá též pro osobu, která obdobně řídí průběh větší společenské události.[2]

Podobné pojmy[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od konferenciéra, který uvádí jednotlivá čísla zábavného programu při veřejných vystoupeních, představuje moderátor tvůrčího pracovníka. Obvykle v sobě musí spojit osobu hlasatele, komentátora a redaktora. V některých případech je zčásti i režisérem a dramaturgem.[3]

Facilitátor je zase odborník na vedení diskuse. Diskusi aktivně řídí a odpovídá za její průběh, ale na rozdíl od moderátora nezasahuje do obsahu.

Známí moderátoři[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejznámější české moderátory patří Václav Moravec, Libor Bouček, Leoš Mareš, Ondřej Sokol, Marek Eben, Daniel Stach a další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OSVALDOVÁ, Barbora; HALADA, Jan. Praktická encyklopedie žurnalistiky. Praha: Libri, 2007. ISBN 9788072772667. S. 121. 
  2. NOVOSAD, Lukáš. Smích moderátorů to stvrdil. echo.24 [online]. 2016-04-06 [cit. 2020-11-16]. Dostupné online. 
  3. MACHAČOVÁ, Leona. Analýza televizních moderátorských projevů. , Bakalářská práce. Univerzita Hradec Králové. Vedoucí práce Lukáš Zábranský. s. 22. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GROVE, Alena. Role moderátora v televizní politické diskusi. , 2008 [cit. 2020-11-16]. Bakalářská práce. Univerzita Palackého. Vedoucí práce Jaroslava Honová. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]