Mořský savec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Delfín skákavý (Tursiops truncatus)

Mořský savec je savec, který většinu nebo podstatnou část svého života tráví v oceánu a je na něm závislý. Stejně jako savci na souši, krmí svoje mláďata mateřským mlékem a dýchají vzduchem, jsou přizpůsobeni životu v moři, takže například místo nohou mají ploutve. Mezi mořské savce patří například: velryby, delfíni, kosatky, tuleni, lachtani a mroži.

Mezi mořské savce jsou zahrnováni například:[editovat | editovat zdroj]

Největší zvíře[editovat | editovat zdroj]

Největším zvířetem naší planety je plejtvák obrovský,( jinak řečeno ''modrá velryba''). Dorůstá až do délky 30 m. Jeho velikost srdce je jako automobil a jeho jazyk váží stejně jako celý slon. Místo zubů mají kostice, které se nacházejí v horním patře čelisti, vypadají jako silné vlasy, ale jsou o mnohem tužší. Živí se drobnými korýši nebo krillem, které polykají s vodou. Často se taky pravidelně potřebují nadechovat nad hladinou, a proto se často neodvažují plavat pod ledem, ale například velryba grónská, která žije v arktických vodách, v případě nouze dokáže prorazit i několik desítek centimetrů silný led.

lov velryb

Lov velryb

V dnešní době je většina velkých kytovců velmi vzácná, jelikož v minulosti tato zvířata byla hojně lovena, hlavně kvůli masu a tuku. V dnešní době už je ve většině států lov velryb zakázán, ale pořád je to v některých zemích dál povolené, proto nadále ochránci přírody bojují za celosvětový zákaz lovu těchto zvířat.

Delfíni[editovat | editovat zdroj]

Jsou to velmi inteligentní a hraví zvířata, které žijí v mořích a oceánech mírného a tropického pásma. Existují jich spousta druhů, více se objevuje druh delfína mořského a jenom pět druhů delfína sladkovodního. Dokázali spoustu lidem zachránit život, a to díky svému dlouhému nosu, kterým vytlačili člověka zpátky na břeh do bezpečí.

Jejich dlouhý nos se nazývá ,,rostrum'' (zoban), a nad horní čelistí mají tkz. ,,meloun'', který využívají pro echolokaci. Echolokace je speciální zvuk pomocí čehož se orientují v okolí a hledají ryby.

Vzájemná komunikace

Delfín dokáže udělat až 10 000 klapavých zvuků za vteřinu, díky nimž může komunikovat s ostatními delfíny, například pískáním přivolávají další členy skupiny nebo se varují před nebezpečím jako třeba před žralokem.

Delfíny a hry

anatomie delfínů

Jak dobře víme delfíni jsou hodně přátelská a hravá stvoření. Dokážou hrát více než 300 her, například skákaní přes kruhy a další cviky, hra s mořskými řasami, přátelské souboje či chytání úlovků. Rádi také surfují na vlnách nebo kličkují ve vlnách vytvořených loděmi. Rádi také vytvářejí bubliny ve vodě, které se pak snaží rozbít.


Kosatky[editovat | editovat zdroj]

Kosatka neboli „Orca“ je divoký zubatý lovec , který se živí rybami, lachtany a ostatními velrybami. Lze ji poznat podle vysoké hřbetní ploutve a podle jejího zbarvení: černý hřbet, bílé skvrny v okruhu očí a bílý hrudník. Žije ve všech oceánech, ale většina z nich se častěji vyskytují v chladnějších vodách, a to v Severním ledovým oceánu a Antarktickým oceánu.

Tuleni[editovat | editovat zdroj]

Jsou nádherná roztomilá zvířátka, které jsou především rozšířeni v polárních oblastech na severní a jižní polokouli. Jejich domovem je oceán, přičemž se potápějí do velké hloubky. Živí se rybami, kvůli odpočinku a rození mláďat vylézají na ledové kry ale poněkud na ní bývají často nemotorní.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kniha otázek a odpovědí, vydalo nakladatelství Svojtka & Co.
  • Atlas zvířat pro děti, vydalo nakladatelství Albatros

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]