Moře Scotia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moře Scotia
Znázornění polohy moře Scotia
Znázornění polohy moře Scotia
Maximální hloubka5 840 m
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekAtlantský oceán,
Jižní oceán
SvětadílAntarktida,
Jižní Amerika
StátChile, Argentina,
Britská zámořská území,
neutrální území
Map

Moře Scotia[1] je okrajovým mořem Atlantského a Jižního oceánu. Rozlévá se mezi Ohňovou zemí, Jižní Georgií, Jižními Sandwichovými ostrovy, Jižními Oknejemi a Antarktickým poloostrovem, tedy mezi body pevniny, spojenými podmořským hřbetem Scotia, jímž je moře Scotia na severu, východě a jihu geograficky vymezeno. Na západě jej pak ohraničuje Drakeův průliv.

Moře (v angličtině Scotia Sea) bylo pojmenováno roku 1932 po lodi Scotia, plavidle Skotské národní antarktické expedice pod vedením Williama Speirs Bruce, která zde v letech 19021904 prováděla výzkum.[1]Argentině, která si zatím bezvýsledně nárokuje většinu ostrovů v oblasti, je moře považováno za součást tzv. Argentinského moře (španělsky Mar Argentino).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Scotia Sea na anglické Wikipedii a Mar del Scotia na španělské Wikipedii.

  1. a b Česká jména moří a mezinárodních území: Seznam českých jmen oceánů, moří, jejich částí, podmořských útvarů, mořských proudů a geografických objektů v Antarktidě. 1. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2014. 186 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-71-6. S. 114. Online mapy. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]