Mjøsa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mjøsa
Mjøsa od města Hamar
Mjøsa od města Hamar
Poloha
SvětadílEvropa
StátNorskoNorsko Norsko
KrajeAkershus, Innlandet
DistriktyGjøvik, Gudbrandsdal, Hedemarken
ObceHamar, Gjøvik, Lillehammer
Mjøsa
Mjøsa
Mjøsa, Norsko
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha365 km²
Délka117 km
Šířka15 km
Objem56 km³
Max. hloubka468 m
Ostatní
Nadm. výška123 m n. m.
Pobřeží273 km
Přítok vodyGudbrandsdalslågen
Odtok vodyGlomma
OstrovyHelgøya
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mjøsa je největší norské jezero. Leží v jižní části Norska, asi 100 km severně od Oslo. Jeho plocha je 365 km², objem jezera je odhadován kolem 56 km³, obvyklá nadmořská výška hladiny je 123 m. Největší hloubka je 468 m.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Jezero Mjøsa s městy Lillehammer (sever), Gjøvik (západ), and Hamar (východ)

Od jeho nejjižnějšího místa u Minnesundu v Eidsvoll až k nejsevernějšímu bodu u Lillehammeru měří jezero 117 km. V nejširším místě, poblíž Hamar, má 15 km. Délka pobřeží jezera Mjøsa se odhaduje kolem 273 km, ze kterých je 30 % zastavěno.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře se nacházejí pouze dva ostrovy. Největším z nich je Helgøya, na který vede silnice z vesničky Nes på Hedmark (zkráceně Nes). Asi 150 metrů jižně od ostrova se nachází další, ostrůvek jménem Holmen.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jeho hlavním přítokem je Gudbrandsdalslågen, který se vlévá do jezera ze severu; hlavním odtokem je Vorma (přítok řeky Glomma) na jihu. Přehrady postavené na řece Vormě v roce 1858, 1911, 1947 a 1965 zvýšily hladinu přibližně o 3,6 metru. Za posledních 200 let bylo registrováno 20 povodní, které přesáhly o 7 metrů běžnou hladinu jezera. Několik takových povodní zaplavilo i město Hamar.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Města Hamar, GjøvikLillehammer byla založena podél břehů jezera. Jezero je splavné. Kromě rekreačních plavidelparníku Skibladner není na jezeru žádný provoz. Na většině břehů převládají zemědělské plochy, některé části pobřeží patří k nejúrodnějším v Norsku.

Po východním břehu jezera vede hlavní železniční trať mezi OsloTrondheimem, přičemž vlaky stavějí i v HamaruLillehammeru.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]