Miroslav Novák (politolog)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Dr. Miroslav Novák
Miroslav Novák
Miroslav Novák
Narození22. prosince 1953 (70 let)
Praha
Národnostčeská
VzděláníUniverzita Karlova v Praze
Ženevská univerzita
Univerzita v Lausanne
Alma materUniverzita Karlova
Povolánípolitolog a vysokoškolský učitel
Webwww.miroslavnovak.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miroslav Novák (* 22. prosince 1953 Praha[1]) je český politolog, který patří ke generaci zakladatelů politologie jako vědy v Česku. V roce 2004 byl jmenován prvním profesorem politologie na Karlově univerzitě.

Profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Podle vlastního vyjádření byl během normalizace přijat ke studiu oborů politická ekonomiesociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy až po osobním přehodnocení rektora Bedřicha Švestky. Původní odmítnutí pramenilo z kádrových důvodů. Státnici složil v roce 1977.[2] Stejný rok odešel do exilu. Ve švýcarském Lausanne podruhé absolvoval studium sociologie. V roce 1988 dosáhl na Ženevské univerzitě doktorát ze sociologie po obhájení dizertační práce[2] o formách opozice v Československu a Sovětském svazu.

Po sametové revoluci se vrátil do Československa a od akademického roku 1990–1991 přednášel na – později pojmenovaném – Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, ačkoli původně zamýšlel nastoupit na sociologický institut.[2] Na katedře politologie vyučuje politologii, komparativní politologii a problémy pluralitní demokracie.

Specializuje se na komparativní politickou sociologii, zejména na stranické systémy a typy demokracie. Publikoval odborné knihy ve francouzštině i v češtině, např. Strany a stranické systémy: Úvod do jejich srovnávacího studia či Mezi demokracií a totalitarismem, v níž se zabývá svým celoživotním tématem – dílem francouzského sociologa Raymonda Arona. Napsal učebnici Úvod do studia politiky, na jejíž tvorbě spolupracoval s týmem odborníků z různých akademických pracovišť (Miroslav Hroch, Dušan Hendrych, Jan Kysela, Milan Nakonečný, a další).

V současnosti vyučuje na AMBIS vysoká škola. Působil také jako odborný garant oboru politologie a mezinárodní vztahy vysoké školy Cevro institut, o. p. s., na které byl v letech 2006–2009 rektorem. Dale působil na Academia Rerum Civilium - Vysoká škola politických a společenských věd.[3]

Je členem redakčních rad časopisů Annuaire français des relations internationales (Paříž, Francie) a Revue internationale de Politique Comparée (Louvain-la-Neuve, Belgie).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novák, Miroslav, 1953-, autoritní záznam v databázi Národní knihovny ČR
  2. a b c NOVÁK, Miloslav. Mé vzpomínky na Miloslava Petruska (15.10.1936 – 19.8.2012), spoluzakladatele FSV Uk a jejího druhého děkana [online]. Acta Politologica, 2012 [cit. 2015-09-04]. Dostupné online. 
  3. ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD. Naši odborníci | ARC - VŠPSV. www.vspsv.cz [online]. [cit. 2017-06-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-09-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]