Nocenka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mirabilis)
Jak číst taxoboxNocenka
alternativní popis obrázku chybí
Nocenka mnohokvětá (Mirabilis multiflora)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďnocenkovité (Nyctaginaceae)
Rodnocenka (Mirabilis)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nocenka (Mirabilis) je rod vytrvalých rostlin, často polokeřů, jejichž různobarevné květy se otvírají až pozdě odpoledne a do rána uvadají. Široce vymezený rod pochází hlavně z tropické a subtropické Ameriky a je členěn do 50 až 60 druhů. V minulosti byly lidmi tyto okrasné rostliny rozšířeny na mnoha místech s teplým klimatem do zahrad a odkud se samovolně dostaly do místní přírody kde obvykle zdomácněly.

Na územích se středoevropským podnebím se ve volné přírodě nevyskytují, nesnesou mráz. V České republice se pěstují jen ojediněle a za specifických podmínek, obvykle to bývá nocenka zahradní, druh s mnohobarevnými květy

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalé, lysé nebo chlupaté, obvykle silně vidlanovitě větvené rostliny s dřevnatějící spodní části článkovité lodyhy vyrůstající z vřetenovitého nebo hlízovitě ztlustlého kořene. Vzpřímené lodyhy jsou porostlé jednoduchými vstřícnými řapíkatými nebo přisedlými listy. Charakteristická je velmi intenzivní vůně květů této rostliny.[1]

Jejich oboupohlavné pravidelné stopkaté květy vyrůstají jednotlivě nebo po několika z listenů tvořících zákrov, někdy chybně považovaných za kalich. Nerozlišené různobarevné okvětí je za semeníkem zúženo do dlouhé trubky která se dále zvonkovitě či široce nálevkovitě rozšiřuje. Tří až šest tyčineknitkami je obvykle dlouhých jako okvětní trubka nebo delší. Jednosemenný svrchní semeník má dlouhou čnělku s hlavičkovitou bliznou přečnívající prašníky. V podvečer otvírající se květy, z nichž některé příjemně voní, jsou opylovány létajícím hmyzem nebo drobnými ptactvem. Nepukavý jednosemenný plod je radiálně symetrický, kulatý nebo čtyř či pětihranný antokarp s kožovitým obalem z listenů zákrovu.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Ve své domovině si tyto vytrvalé rostliny nečiní zvláštní nároky na půdu nebo vláhu, požadují jen dostatek světla a tepla; postupně přirůstají a průběžně kvetou. V oblastech kde klesá teplota k bodu mrazu však nepřežijí a před zimním obdobím se musí jejich kořeny vykopat a na jaře opět zasadit. Je i druhá možnost, pěstovat rostliny jako jednoleté, ze semen se nejdříve vypěstují sazenice které se následně v polovině jara vysadí na záhon.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na webu magazínu 100+1 ZZ. www.stoplusjednicka.cz [online]. [cit. 2021-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu nocenka na Wikimedia Commons
  • SPELLENBERG, Richard W. Flora of North America: Mirabilis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-06-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Flora of China: Mirabilis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-06-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  • POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Nocenka [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2014-06-06]. S. 82. Dostupné online.