Ministerstvo financí Slovenské republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ministerstvo financí Slovenské republiky
Sídlo Ministerstva financí Slovenské republiky
Sídlo Ministerstva financí Slovenské republiky
SídloŠtefanovičova 6, 817 82 Bratislava
Souřadnice
Počet zaměstnanců10 520[1]
Rozpočet591,9 mil. €[2]
MinistrLadislav Kamenický (SMER-SD)
Státní tajemníkMarcel Klimek, Ľuboš Jančík
Webová stránkahttps://www.mfsr.sk/sk/

Ministerstvo financí Slovenské republiky je ústředním orgánem státní správy Slovenska pro oblast financí, daní, cel, cen, finanční kontroly a interního auditu.

Působnost ministerstva[editovat | editovat zdroj]

Ministerstvo financí Slovenské republiky zabezpečuje:

  1. Tvorbu a uskutečňování finanční, celní a cenové politiky včetně rozpočtování souhrnného schodku veřejného rozpočtu, tvorby a realizace státního rozpočtu, zprávy státních finančních aktiv a pasiv Slovenské republiky, kapitálového trhu, pojišťovnictví, politiky daní a poplatků a finančně ekonomických nástrojů v oblasti podnikání,
  2. Výkon státní správy ve věcech bankovnictví, stavebního spoření, penzijního připojištění, devizového hospodářství a devizové kontroly, jednotného účetnictví a účetního výkaznictví, loterií a jiných obdobných her, ve věcech správy majetku státu ve veřejně a nepodnikatelské sféře,
  3. Výkon státního dozoru nad zajišťováním politiky trhu práce, prováděním nemocenského pojištění a důchodového zabezpečení, zdravotním pojištěním, činností doplňkových důchodových pojišťoven, dodržováním podmínek poskytnutí státní prémie ve stavebním spoření, dodržováním podmínek poskytování státního příspěvku k hypotečním úvěrům a nad hospodařením Sociální pojišťovny.

Ministr financí[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam ministrů financí Slovenské republiky.

Ministerstvo financí řídí a za jeho činnost odpovídá ministr financí, kterého jmenuje prezident SR na návrh předsedy vlády SR.

Současným ministrem je Ladislav Kamenický (SMER-SD), a to od 25. října 2023.

Státní tajemník ministerstva financí[editovat | editovat zdroj]

Ministra financí v době jeho nepřítomnosti zastupuje v rozsahu jeho práv a povinností státní tajemník. Ministr ho může pověřit i v jiných případech, aby ho zastupoval v rozsahu jeho práv a povinností. Státní tajemník má při zastupování ministra na jednání vlády poradní hlas. Státního tajemníka jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra financí. V odůvodněných případech může vláda určit, že na ministerstvu působí dva státní tajemníci – to je i případ ministerstva financí. Ministr určí, ve kterých otázkách a v jakém pořadí ho státní tajemníci zastupují.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ministerstvo financií Slovenskej republiky na slovenské Wikipedii.

  1. Cena štátu : Ministerstvo financií SR : Počet zamestnancov jednotlivých ministerstiev [online]. INESS [cit. 2021-11-12]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Návrh záverečného účtu kapitoly MF SR za rok 2020 [online]. Ministerstvo financií SR [cit. 2021-11-12]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]