Milovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Milovice (okres Nymburk))
Tento článek je o městě na Nymbursku. Další významy jsou uvedeny na stránce Milovice (rozcestník).
Možná hledáte: Milotice.
Milovice
Kostel sv. Kateřiny
Kostel sv. Kateřiny
Znak města MiloviceVlajka města Milovice
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecLysá nad Labem
Obec s rozšířenou působnostíLysá nad Labem
OkresNymburk
KrajStředočeský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel13 634 (2023)[1]
Rozloha28,31 km²[2]
Nadmořská výška221 m n. m.
PSČ289 23, 289 24
Počet domů1 271 (2021)[3]
Počet částí obce4
Počet k. ú.2
Počet ZSJ5
Kontakt
Adresa městského úřadunám. 30. června 508, 289 23 Milovice - Mladá
meu@mesto-milovice.cz
StarostaIng. Milan Pour (ANO)
Oficiální web: www.mesto-milovice.cz
Milovice
Milovice
Další údaje
Kód obce537501
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milovice (německy Milowitz) jsou město v okrese Nymburk ve Středočeském kraji, zhruba 4 km severovýchodně od Lysé nad Labem, 12 km severozápadně od Nymburka. Počet jeho obyvatel v letech 1990–2015 zhruba desetinásobně vzrostl a v současnosti zde žije přibližně 14 tisíc[1] obyvatel. Milovice leží v katastrálních územích Milovice nad Labem o rozloze 19,16 km² a Benátecká Vrutice o rozloze 9,16 km².[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Na území dnešního města stávalo ve 14. století zemanské sídlo vladyky Holomka, které se v archivních listinách nachází pod názvem „Villa Milewicz“ (tvrz Milevice). První písemná zmínka je z roku 1396 v souvislosti s pozůstalostí po manželce Sperkově-Pavlíně. Ve znaku města je stříbrná hlava srny s krkem a zlatým jazykem. Tento heraldický motiv se objevoval na středověkých pečetích rytířů z Milovic. Srna je umístěna v zeleném štítě s vybíhajícími třemi hroty k hornímu okraji stříbrné hlavy štítu. Zelená barva má symbolizovat bohatství lesů v regionu.

20. století[editovat | editovat zdroj]

V Milovicích se dříve nacházel vojenský prostor v městské části Mladá. V tomto prostoru, zřízeném již za Rakousko-Uherska roku 1904, bylo po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 umístěno velitelství Střední skupiny vojsk, jedna divize pozemní, velení a část divize letecké a další útvary, celkem asi 30 000 vojáků a rodinných příslušníků, kteří zde měli zázemí.[5] Po roce 1989 proběhla jednání, která umožnila odchod sovětských vojsk. Poslední vojáci SSSR opustili zemi v červnu 1991,[6] přesto je dodnes ve městě patrná početná ruská i ukrajinská menšina. Po odchodu vojsk začal být vojenský prostor přestavován pro potřeby civilního obyvatelstva a velké množství nově uvolněných bytů ve městě zapříčinil prudký nárůst civilního obyvatelstva.[7] V (bývalém Východním) Německu byl podobným uzavřeným městem, v němž žilo až 75 000 sovětských vojáků s rodinami, Wünsdorf, městečko nacházející se asi 40 km jižně od Berlína.

V roce 1991 byl obci udělen status města.[8]

21. století[editovat | editovat zdroj]

Dne 23. srpna 2008 se město k 40. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy symbolicky přejmenovalo na jeden den na Mírovice. V tentýž den bylo náměstí přejmenováno na náměstí 30. června. Na náměstí byl přistavěn monument s torzem rakety jako symbol odchodu sovětských vojsk.[9]

Územněsprávní začlenění[editovat | editovat zdroj]

Dějiny územněsprávního začleňování zahrnují období od roku 1850 do současnosti. V chronologickém přehledu je uvedena územně administrativní příslušnost obce v roce, kdy ke změně došlo:

  • 1850 země česká, kraj Jičín, politický okres Nymburk, soudní okres Nové Benátky[10]
  • 1855 země česká, kraj Mladá Boleslav, soudní okres Nové Benátky
  • 1868 země česká, politický okres Mladá Boleslav, soudní okres Nové Benátky
  • 1937 země česká, politický okres Mladá Boleslav expozitura Nové Benátky, soudní okres Nové Benátky[11]
  • 1939 země česká, Oberlandrat Jičín, politický okres Mladá Boleslav expozitura Nové Benátky, soudní okres Nové Benátky[12]
  • 1942 země česká, Oberlandrat Praha, politický okres Brandýs nad Labem, soudní okres Nové Benátky[13]
  • 1945 země česká, správní okres Mladá Boleslav, soudní okres Benátky nad Jizerou[14]
  • 1949 Pražský kraj, okres Nymburk[15]
  • 1960 Středočeský kraj, okres Nymburk
  • 2003 Středočeský kraj, okres Nymburk, obec s rozšířenou působností Lysá nad Labem

Obecní evidence z roku 1932[editovat | editovat zdroj]

V obci Milovice (4117 obyvatel, poštovní úřad, telegrafní úřad, telefonní úřad, četnická stanice, balónová rota, katol. kostel, sbor dobrovolných hasičů) byly v roce 1932 evidovány tyto živnosti a obchody:[16] zubní lékař, bio Invalidů, cihelna, 3 cukráři, fotoateliér, 5 holičů, 4 hostince, 3 hotely (Malý, Na střelecké baště, U modré hvězdy), kapelník, klempíř, kolář, 2 pánské konfekce, 2 kováři, 4 krejčí, výroba likérů, výroba margarinu, obchod s obuví Baťa, 4 obuvníci, 2 pekaři, 2 pily, povoznictví, porodní asistentka, preparátor, 8 rolníků, 4 řezníci, 7 obchodů se smíšeným zbožím, výroba sodové vody, spořitelní a záložní spolek v Milovicích, 2 obchody se střižním zbožím, švadlena, 4 trafiky, 2 truhláři, vojenský velkostatek, 2 vinárny.

Ve vsi Benátecká Vrutice (617 obyvatel, samostatná obec se později stala součástí Milovic) byly v roce 1932 evidovány tyto živnosti a obchody:[17] holič, 4 hostince, 2 jednatelství, kolář, košíkář, kovář, krejčí, pekař, porodní asistentka, 9 rolníků, 2 řezníci, 4 obchody se smíšeným zbožím, spořitelní a záložní spolek pro Vrutici Benátskou, obchod se střižním zbožím, 3 švadleny, 3 tesařští mistři, 3 truhláři.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské – kostel byl vystavěn v letech 1906–1907 při zřizování vojenského výcvikového tábora jako náhrada za rušený kostel stejného zasvěcení ve vysidlované obci Mladá, kam byly Milovice do té doby přifařeny.[18] Neorientovaná stavba v pseudogotickém stylu je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem na severozápadě a s hranolovou věží v jihovýchodním průčelí. V letech 1915–1919 byl vyzdoben v pravoslavném slohu ruskými válečnými zajatci. Zařízení včetně kostelního zvonu je barokní, přenesené ze zrušeného kostela sv. Kateřiny v Mladé. Hlavní oltář je portálový s obrazem. Po stranách jsou sochy sv. Augustina a Jeronýma. Boční oltář je Panny Marie Vítězné se sochami sv. Jáchyma a sv. Anny. Kazatelna a křtitelnice jsou rokokové ze 30. až 40. let 18. století, pravděpodobně z dílny J.Jelínka z Kosmonos. Ostatní zařízení kostela pochází z pozdější doby.
  • Italský vojenský hřbitov (Cimitero militare Italiano) – nachází se na jihozápad od města a vznikl v průběhu první světové války, kdy byl v Milovicích tábor pro italské a ruské zajatce. Tehdy zde bylo internováno téměř 20000 mužů, z nichž mnozí zemřeli na následky tyfové epidemie a hladu. Na hřbitově je pohřbeno 5170 italských, 521 ruských a 51 srbských vojáků.
  • Muzeum Milovicka – nachází se v bývalém Domě důstojníků, dnes kulturním domě. V expozici představuje historii města i regionu, zejména zdejší vojenský újezd a působení rakousko-uherské armády v letech 1904–1918, československé armády za první republiky, německého wehrmachtu za dob protektorátu, Československé lidové armády po roce 1948 a Střední skupiny sovětských vojsk v letech 1968 až 1991. [Původní Muzeum Milovicka bylo již před několika lety uzavřeno, avšak v již zmíněném kulturním domě se plánuje otevření zcela nového. Hlavní expozici město chystá v místnosti o velikosti zhruba 150 metrů čtverečních, která bude rozdělena do pěti časových období. Její součástí mají být například interaktivní prvky a promítací místnost. Ve druhé expozici, nazvané Mozaiky vyprávějí, si budou lidé moci prohlédnout mozaiky dochované z období socialismu.[19]
  • Socha sv. Antonína Paduánského – Replika barokní plastiky světce s Ježíškem v náručí a andílkem u nohou je umístěna u silnice směrem na obec Zbožíčka. Originál se nachází v Milovické radnici a Pochází z roku 1738.
  • Pomník osvobození – tvoří jej bronzové sousoší Rudoarmějce vítaného mužem a dívkou. Datum 9. 5. 1945 na podstavci připomíná osvobození Československé republiky Rudou armádou na konci druhé světové války. Pomník je umístěn před budovou školy v ulici 5. května.
  • Pod Benáteckým vrchempřírodní rezervace v části bývalého výcvikového vojenského prostoru.
  • Památník rodiny Geigerových – holocaustu – Památník pětičlenné rodiny Geigerových, která žila v Milovicích od počátku 20. století až do začátku druhé světové války. Z pětičlenné rodiny holocaust přežila jen dcera Zdeňka, a to díky tomu že si vzala muže nežidovského původu a vyznání.
  • Památník Emila Zátopka – Byl vystavěn v roce 2022 na počest narození Emila Zátopka. Má také upozorňovat že Emil Zátopek pobýval a trénoval za Armádní sportovní klub v Milovicích, v původním vojenském objektu.

Kultura a přírodní bohatství[editovat | editovat zdroj]

V nedalekém bývalém letištním areálu se každoročně konají letní hudební festivaly Votvírák a Let it Roll. Dvousethektarový tankodrom Milovice poskytuje prostor offroadovým tratím a střelnici. Také slouží pro prezentaci historické vojenské techniky[20] Ve městě se nachází zábavní park Mirakulum, ten patří mezi největší parky v zemi a navštíví ho ročně zhruba 250 tisíc lidí.[21]

Přírodní rezervace Milovice[editovat | editovat zdroj]

Přírodní rezervace Milovice je součástí Evropsky významné lokality Milovice-Mladá. Jsou zde zachovalé otevřené stepi, obývané řadou vzácných rostlin a živočichů, zejména velkým množstvím bezobratlých živočichů. Ve vysychajících tůních a kalužích lze například nalézt trilobitům podobné korýše listonoha letního a žábronožku letní. Přežívá tu řada vzácných a ohrožených brouků z řad chroustků, střevlíků, drabčíků, nosatců či chrobáků. Právě pro chrobáky je klíčová přítomnost velkých býložravců, respektive jejich trusu. Ale vyskytuje se zde i chrobák ozbrojený, zvláštní brouk s nápadným nosorožčím rohem na hlavě, který žije v podzemních houbách, například lanýžích. Pestrá je i fauna motýlů. Žije tady modrásek hořcový Rebelův, jehož jedinou živnou rostlinou je silně ohrožený hořec křížatý.[22]

Tůně Josefov[editovat | editovat zdroj]

V nivě potoka Mlynařice pod Milovicemi realizovalo město v roce 2014 revitalizační stavbu – Tůně a mokřady Josefov. Členitá soustava vodních hladin byla vyhloubena v hájích s převahou javoru jasanolistého po levé straně Mlynařice. Zatím jsou tůně kvůli čistotě vody od Mlynařice odděleny, je však záměrem, až se podaří zlepšit čištění splašků v Milovicích, zavést Mlynařici do soustavy, a tím její odpovídající úsek revitalizovat. Udržování soustavy bude vyžadovat zejména potlačování obnovy javoru jasanolistého.[23]

V roce 2019 byla zahájena druhá etapa revitalizace. Stejně jako v první etapě byl upraven břeh pravý. V rámci této etapy vzniklo sedm nových tůní. Podařilo se propojit oba břehy říčky Mlynařice, čímž byla vytvořena ucelená soustava mokřadních systémů a tůní a obnovena přirozená komunikace vodního režimu v krajině. Tento významný krajinný prvek podporující flóru a faunu je důležitý i z hlediska zadržování vody, kdy Milovice byly na základě projektu Sucho vyhodnoceny jako riziková oblast.

Kulturní dům Milovice[editovat | editovat zdroj]

Budova kulturního domu vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století. V letech 1981 až 1982 zde výtvarník Radomír Kolář a jeho spolupracovníci vytvořili rozsáhlou kamennou mozaiku, která obsahuje přes 440 000 kamenů. Námětem je bojová družba se sovětskými vojsky, s kosmonauty, vojáky a hrdým pracujícím lidem. Stejně jako další dobové prvky je mozaika v novém kulturním domě zachována. Otevření kulturního domu zahájil 10. 9. 2022 muzikál Freddie – Concert show. Nabízí bohatý program jako je činohra, muzikál, kino atd.

Muzeum vojenské historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum vojenské historie v Milovicích bylo plně otevřeno v létě 2023. Hlavní expozice je v místnosti o velikosti zhruba 150 metrů čtverečních, která je rozdělena do pěti časových období. Její součástí jsou například interaktivní prvky a promítací místnost. Ve druhé expozici, nazvané Mozaiky vyprávějí, si lidé mohou prohlédnout mozaiky dochované z období socialismu.[19]Komentované prohlídky jsou k dispozici ve dnech út – ne od 10:00, 12:00, 14:00[24]

Filmy a seriály natáčené v Milovicích[editovat | editovat zdroj]

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Seriály[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Milovice mají partnerské smlouvy s:[37]

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Osobnosti žijící nebo působící v Milovicích:

Členění města[editovat | editovat zdroj]

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Základní sídelní jednotky[editovat | editovat zdroj]

  • Benátecká Vrutice
  • Boží Dar
  • Milovice
  • Mladá I (ležící v k.ú. Milovice nad Labem)
  • Mladá II (ležící v k.ú. Benátecká Vrutice)[4]

Seznam vedení[editovat | editovat zdroj]

Starostové[editovat | editovat zdroj]

Vládní komisař[editovat | editovat zdroj]

Předsedové Místního národního výboru[editovat | editovat zdroj]

Starostové[editovat | editovat zdroj]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Dopravní síť

  • Pozemní komunikace – Městem prochází silnice II/332 Lysá n.L. – Milovice – Krchleby a také silnice II/272 Český Brod – Lysá nad Labem – Benátky nad Jizerou – Bělá pod Bezdězem.
  • Železnice – Ve městě končí železniční trať Lysá nad Labem – Milovice. Je to jednokolejná elektrizovaná regionální trať, jako veřejná slouží od roku 1923.
  • Letiště – Na území města leží bývalé vojenské letiště, nyní plocha pro ultralight.

Veřejná doprava 2022

  • Autobusová doprava – Město obsluhují linky PID do těchto cílů: Benátky nad Jizerou, Lysá nad Labem, Mladá Boleslav, Nymburk.
  • Železniční doprava – Po tratích Praha – Lysá nad Labem a Lysá nad Labem – Milovice vede linka S22 Praha – Lysá nad Labem – Milovice v rámci pražského systému Esko. Na trať do Milovic vyjíždělo v pracovní dny a o víkendech 40 párů osobních vlaků.[kdy?]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Vývoj počtu obyvatel a domů města Milovice včetně místních částí (Benátecká Vrutice, Boží Dar a Mladá)
Rok 1869 1880 1890 1900 1910 1921 1930 1950 1961 1970 1980 1991 2001 2011 2021
Počet obyvatel 1 597 1 882 2 070 1 911 1 732 2 868 4 720 5 878 3 872 2 747 1 521 1 330 4 212 10 140 12 713
Počet domů 252 286 333 355 339 414 471 488 570 533 443 568 596 799 1 271

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. a b Územně identifikační registr ČR, heslo Milovice. www.uir.cz [online]. [cit. 2019-04-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-28. 
  5. TOMEK, Prokop. Sovětská základna uprostřed Čech. Milovice v době sovětské vojenské přítomnosti na území Československa (1968–1991). S. 445. Soudobé dějiny [online]. 2018 [cit. 2023-08-07]. Roč. 25, čís. 3–4, s. 445. Dostupné online. 
  6. 20. výročí odchodu sovětských vojsk a ukončení vojenské okupace Československa | ICV. icv.vlada.cz [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  7. KRIŠTOF, Roman. Analýza situace a potřeb cizinců (z třetích zemí) ve Středočeském kraji – 2013 [online]. Západočeská univerzita v Plzni, prosinec 2013 [cit. 2018-12-17]. S. 37–43. Dostupné online. 
  8. Usnesení vlády České republiky ze dne 5. června 1991 č. 178
  9. Středočeské Milovice si připomněly 40. výročí okupace Československa [online]. ČT24, 23. 8. 2008. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-16. 
  10. Správní uspořádání Předlitavska 1850–1918
  11. Vyhláška ministra vnitra č. 187/1937 Sb.
  12. Amtliches Deutsches Ortsbuch für das Protektorat Böhmen und Mähren. www.hartau.de [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  13. Nařízení ministra vnitra č. 185/1942 Sb.
  14. Dekret presidenta republiky č. 121/1945 Sb.. aplikace.mvcr.cz [online]. [cit. 2011-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-28. 
  15. Vládní nařízení č. 3/1949 Sb.. aplikace.mvcr.cz [online]. [cit. 2011-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-22. 
  16. Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství, sestavila a vydala firma Rudolf Mosse, Praha 1932, svazek I, str. 832. (česky a německy)
  17. Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství, sestavila a vydala firma Rudolf Mosse, Praha 1932, svazek I, str. 27. (česky a německy)
  18. kostel sv. Kateřiny Milovice. ceskastopa.webnode.cz [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  19. a b Milovice dokončují muzeum vojenského prostoru. Otevřít by se mohlo na jaře - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz [online]. [cit. 2023-03-24]. Dostupné online. 
  20. O nás « Tankodrom Milovice. www.tankodrommilovice.cz [online]. [cit. 2018-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-15. 
  21. Navštěvovanější atrakce než Karlštejn se zdvojnásobí, bude jako šest Václaváků. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz. Dostupné online. 
  22. Přírodní rezervace Milovice | Česká krajina. www.ceska-krajina.cz [online]. [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 
  23. S.R.O., VIZUS.CZ. Mlynařice. AOPK ČR [online]. [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 
  24. Muzeum vojenského prostoru Milovice – Muzeum vojenského prostoru Milovice [online]. [cit. 2023-08-24]. Dostupné online. 
  25. Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993) – Filmový přehled. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  26. Střelec | Před předáním | The Shooter | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  27. Eurotrip | 5. zastávka v Evropě - Bratislava | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  28. Red Tails | Letiště | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  29. Teorie tygra | Vchod na policii | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  30. The filming locations of 'All Quiet on the Western Front'. best-of-netflix.com [online]. 2023-02-19 [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  31. Díl první | Andrleho nehoda | První republika II | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  32. Díl druhý | Silnice | První republika II | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  33. park Mirakulum, Milovice | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  34. S03E18 Nový život | V hangáru | Specialisté | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  35. 1. Hof a Hof | Vojenský prostor | 1. MISE | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  36. 4. MAESTRO | Shánění televize | Volha | Filmová místa.cz. www.filmovamista.cz [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  37. Partnerská města: Město Milovice. www.mesto-milovice.cz [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  38. a b Předání čestného občanství Milovic. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  39. Paterčata - iVysílání | Česká televize. www.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2023-06-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]