Miloš Vojtěchovský (fotograf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miloš Vojtěchovský
Narození15. dubna 1955 (68 let)
Praha
Povolánífotograf, pedagog, kritik umění, teoretik umění, učitel, výtvarník a vysokoškolský učitel
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Miloš Vojtěchovský (* 15. dubna 1955, Praha) je českým umělcem v oblasti počítačového umění a grafiky. Střídavě působil také jako kritik, teoretik a pedagog na různých vysokých školách.

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 1974 až 1980 studoval obor Estetika a dějiny umění v Praze na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od té doby pracoval jako vrátný, doručovatel, kurátor, dopisovatel do novin, pedagog a vydavatel. Kurátorem byl v Národní galerii umění v Praze v letech 1985 až 1991. V letech 1991 až 1995 působil v Amsterdamu. Přednášel zde umění zemí východní Evropy v The Center for History of Art a provozoval výstavní galerii Oko Production.[1] Přednášel také v New Yorku na Hofstra University a Rutgers University[2]. Od poloviny devadesátých let do roku 2004 působil na FaVU VUT. Byl zde lektorem Katedry teorií a dějin umění[3]. Od roku 2004 je interním pedagogem na FAMU, v Centru audiovizuálních studií. Stál také u zrodu Institutu intermédií (IIM)[4] v roce 2007, který byl spolu-založen s Českým vysokým učením technickým. Tento institut vytváří platformu pro mezinárodní spolupráci v oboru technických a uměleckých oborů.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jeho práce zahrnuje nejen obrazové, ale i zvukové umění. Mezi jeho hlavní zájmy patří také lokativní média a komunitní intermediální projekty. Zrealizoval již řadu multimediálních projektů, od roku 1992 publikuje také příspěvky v českých i zahraničních periodikách (Witte Raaf, Kunst en Texten, ...). Z českých lze jmenovat Lidové noviny a Literární noviny. Je také spoluautorem multimediálního učebního projektu Orbis Pictus Revised a Colorum Natura Variae. Podílel se i na založení internetového projektu Nejmilejší zvuky Prahy v roce 2009.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]