Miliónová láska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miliónová láska
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Délka82 min
Žánrykomedie
muzikál
PředlohaMiliónová bankovka (Mark Twain)
ScénářPetr Markov
RežieJan Bonaventura
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJiří Bartoška
Jana Preissová
Lubomír Lipský
Josef Somr
Zdeněk Řehoř
HudbaZdeněk Marat
Výroba a distribuce
Premiéra26. prosince 1987
TV staniceI. program
Miliónová láska na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miliónová láska je československý televizní film, muzikálová komedie z roku 1987, kterou režíroval Jan Bonaventura. Film byl natočen na motivy povídky Marka Twaina Miliónová bankovka.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Bratři John a Ábel Scottovi se dočtou, že Anglie vydala dvě bankovky v hodnotě jednoho miliónu liber. Jedna z nich byla použita při transakci se Singapurem, druhá zůstává v bance. Bratři spolu uzavřou sázku, že majitel takové bankovky si může v pohodlně žít bez toho, aby vůbec něco utratil. Na ulici uvidí Američana Henryho Adamse, který ztroskotal a který se už několik dní pohybuje Londýnem bez prostředků a hladový. Na 30 dní mu zapůjčí obálku s miliónovou bankovkou, s tím, že obálku má otevřít až v pravé poledne.

Henry se jde najíst do restaurace, kde se na něho její majitel Harris dívá nedůvěřivě. V poledne Henry otevře obálku a zjistí, že uvnitř je bankovka v hodnotě jednoho milionu liber. Když se rozhodne zaplatit, majitel restaurace zjistí, že nemá peníze na zpět a nabídne Henrymu ponechat otevřený účet.

Henry se pak vrací do domu bratří Scottů, aby jim bankovku vrátil. Od majordoma se ale dozví, že bratři na 30 dnů odjeli a upozorní ho, aby si pořádně přečetl dopis přiložený v obálce. z něho se dozví o sázce, a že pokud ji John vyhraje, zajistí mu pozici, o kterou si řekne.

Henry jde okolo obchodu s obleky a rozhoduje se, zda si má pořídit oblek nebo ne. Nakonec do obchodu vstoupí a požádá o nějaký levný oblek. Prodavače upozorňuje, že má pouze bankovku velké hodnoty. Prodavač mu odpoví, že jsou schopni rozměnit jakoukoliv bankovku, ale když uvidí, jaká je na bankovce uvedená částka, rozbrečí. Na to přijde majitel, krejčí Brown, a nabídne Henrymu to nejlepší, co má, s tím, že se splacením počká libovolně dlouho. Ještě mu doporučí k ubytování hotel svého švagra, kde se Henry doopravdy ubytuje.

V hotelu zjistí, že jídlo mají drahé a jde se raději najíst do hostince hostinského Harrise. Ten mu přinese jídlo na účet podniku a domluví se ním, že Henry bude chodit jíst pouze k němu, což bude pro Harrise reklama, neboť o Henrym už píší i noviny.

Henry jde na večírek pořádaným americkým velvyslancem, kde se stihne pohádat s vévodou a zamiluje se do Porcie.

V Londýně Henryho vyhledá jeho přítel z USA, který má licenci na prodej zlatého dolu za milión dolarů. Přesvědčuje Henryho, aby důl koupil on, když má dostatek financí, protože libra má pětkrát vyšší hodnotu než dolar, mohl by si to dovolit. Henry ale navrhne založit společnost a nechat vkládat hotovost akcionáře. To se jim povede. Bohužel se to nelíbí Porcii, která se na něj rozzlobí a uteče. Henry běží za ní, ale už ji nedožene.

V den, kdy má Henry vrátit bankovku, se odstěhuje z hotelu a jde do domu bratrů Scottových. Tam se setká s Porcií, která mu vysvětlí, že John Scott je její nevlastní otec. Henry proto požádá Johna Scotta o pozici jeho zetě. Henry a Porcie se vezmou a John Scott se svým bratrem vsadí, zda jejich manželství vydrží do zlaté svatby. Na upozornění majordoma, že zlatá svatba se slaví za 50 let, odvětí, že oni si to už nějak zařídí.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jiří Bartoška (zpěv Karel Černoch) Henry Adams
Jana Preissová Porcie Langhamová
Lubomír Lipský John Scott
Lubomír Lipský Ábel Scott
Josef Somr hostinský Harris
Hana Talpová hostinská Lora Harrisová
Petr Nárožný krejčí Brown
Rudolf Hrušínský Tod
Jan Teplý Lloyd Hastings
Zdeněk Řehoř hoteliér Brown
Jan Skopeček sluha Evžen
Vlastimil Fišar vévoda
Ladislav Trojan americký velvyslanec
Nina Divíšková velvyslancova žena
Miloslav Štibich sluha James
Miloslav Homola majordomus
Gregory Peck Henry Adams (na archivních záběrech)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]