Miliardu let před koncem světa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miliardu let před koncem světa
AutorArkadij Strugackij, Boris Strugackij a Arkadij a Boris Strugačtí
Původní názevЗа миллиард лет до конца света
PřekladatelLibor Dvořák
IlustrátorViktoria Ban-Jiránková
ZeměSovětský svaz
Jazykruština
EdiceOmnia
Žánrvědecká fikce
Datum vydání1975
Český vydavatelSvoboda
Česky vydáno1985
Počet stran613 (celkem)
Náklad60 000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miliardu let před koncem světa (19761977, За миллиард лет до конца света) je vědeckofantastická novela ruských sovětských spisovatelů bratrů Strugackých, pojednávající o zásahu cizí inteligence do činnosti pozemských vědců.

Obsah novely[editovat | editovat zdroj]

Astrofyzik Dmitrij Alexejevič Maljanov, žijící v Leningradě, je na stopě vědeckého objevu v oblasti interakce hvězd a difúzní hmoty. Když jeho žena odjede s dětmi ke tchyni do Oděsy, chce se zcela věnovat dokončení své práce. Tu jej však navštíví krásná mladá žena jménem Lidočka, podle dopisu, který má sebou, přítelkyně jeho ženy. Dmitrij jí má u sebe na nějaký čas ubytovat. Večer se u něj objeví ještě soused podplukovník Arnold Palyč Sněgovoj, trochu tajemný muž a zřejmě také vědec. Všichni spolu vypijí nějaké víno. Při odchodu pak klade Sněgovoj Dmitrijovi otázky o tom, jak dlouho Lidočku zná, na čem právě pracuje a zda to není tajné.

Ráno je Lidočka pryč a Sněgovoj je nalezen ve svém bytě zastřelen s pistolí v ruce. Vyšetřovatel se snaží obvinit Dmitrije z jeho vraždy. Nakonec se u Dmitrije sejde několik jeho přátel, všichni jsou vědci a všichni mají podobný problém. Jsou na stopě významného objevu, ale nemohou na něm pracovat, protože se jim stal ze života naprostý blázinec. Jakmile se chtějí věnovat výzkumu, vždy se něco stane. To se přihodilo i Sněgovojovi, který tento tlak nevydržel a spáchal sebevraždu. Matematik Večerovskij dochází k názoru, že jde o zákon vesmíru, který brání lidem, aby stvořili vynálezy, které hrozí zničit v nějaké vzdálené budoucnosti samotnou strukturu vesmíru.

Filmové adaptace[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]