Milenci z Montparnassu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milenci z Montparnassu
Původní názevMontparnasse 19
Země původuFrancieFrancie Francie
ItálieItálie Itálie
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykfrancouzština
Délka105 min
Žánryživotopisný film
filmové drama
NámětMichel-Georges Michel
ScénářJurek Becker
Jacques Becker
RežieJacques Becker
Max Ophüls
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleGérard Philipe
Lilli Palmer
Lea Padovani
Lino Ventura
Anouk Aimée
… více na Wikidatech
ProdukceAstra Cinematografica
Franco-London-Films
HudbaPaul Misraki
KameraChristian Matras
KostýmyGeorges Annenkoff
Jacques Heim
StřihMarguerite Renoir
ZvukPierre Calvet
ArchitektJean d'Eaubonne
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 4. dubna 1958
DistribuceLes Acacias
Milenci z Montparnassu na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milenci z Montparnassu (originální francouzský název Montparnasse 19 nebo Les Amants de Montparnasse) je francouzsko-italský životopisní film, který v roce 1958 natočil režisér Jacques Becker. Snímek popisuje poslední léta života malíře Amedea Modiglianiho, která strávil v Paříži.

Film původně režíroval Max Ophüls, po jeho náhlé smrti během natáčení film dokončil jeho přítel, režisér Jacques Becker.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Malíř Amedeo Modigliani přichází do Paříže, kde žije nevázaný život umělce, nemá peníze, téměř pořád je opilý a bydlí u svého známého, básníka Léopolda Zborowskeho, který mu dovolil zřídit si v jeho domě ateliér. Jeho dosavadní milenka, novinářka Beatrice Hastingsová, je na jeho hrubosti, kterých se na ní v opilosti dopouští, zvyklá a snaží se přesto tento vztah zachovat, on ale propadne kráse Jeanne Hébuterneové, mladé dívky z pořádné rodiny, kterou náhodou potkává v kavárně. Jeanne mu přislíbí, že odejde od rodičů a přijde za ním, její otec tomu ale zabrání a svou dceru jednoduše zamkne v jejím pokoji. Když Modigliani vidí, že dívka nepřišla, těžce onemocní a musí ze zdravotních důvodů odjet do Nice, kde je teplejší podnebí.

Jeanne za ním později skutečně přijíždí a oba začnou žít společně. Zborowski mu pomáhá, snaží se jeho díla prodat a dokonce zařídí velkou výstavu jeho obrazů, která se zpočátku jeví jako velmi úspěšná, ale už následující den nemá o vystavená díla vůbec nikdo pražádný zájem. Zborowski i Jeanne jsou zklamáni a galerii navíc navštěvuje cynický obchodník s uměním Morel, který galeristovi bez obalu sděluje, že hodnota Modiglianiho obrazů stoupne až po jeho smrti, kterou by z tohoto důvodu možná bylo vhodné urychlit.

Po dalších osobních trápeních, krizi ve vztahu se Jeanne a několika nepochopitelně odmítnutých obchodech Modigliani skutečně umírá. Morel, který se o tom náhodou rychle dozvěděl, rychle pospíchá do jeho bytu a od Jeanne levně kupuje všechny jeho obrazy ještě předtím, než stoupne jejich cena.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Gérard Philipe Amedeo Modigliani
Anouk Aimée Jeanne Hébuterneová
Lili Palmer Béatrice Hastingsová
Léo Padovani Rosalie
Gérard Séty Léopold Zborowski
Lino Ventura obchodník Morel
Lila Kedrova Anna Zborowská, Zborowského choť
Arlette Poirier Lulu
Pâquerette paní Solomonová
Marianne Oswald Berthe Weil
Robert Ripa Marcel

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]