Milan Špůrek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Milan Špůrek, CSc.
Narození22. května 1938
Praha
Úmrtí18. září 2018 (ve věku 80 let)
Praha
Povoláníastrolog, fotograf, spisovatel, geolog a publicista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Milan Špůrek (22. května 1938, Praha18. září 2018) byl český geolog, astrolog a publicista, autor desítek odborných i populárně vědeckých prací, zaměřených na geologii i její příbuzné obory; od roku 1989 se však věnoval takřka výhradně astrologii a hermetismu.

Akademické vzdělání získal na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru geologie, působil jako vědecký pracovník Geologického ústavu Československé akademie věd a mezi lety 19751989Geofondu. Poté se stal nezávislým publicistou.

Studiu astrologie se věnoval od roku 1969; byl žákem Vratislava Jana Žižky, který v něm vzbudil zájem zejména o astrologii mundánní, která se zabývá politickým děním ve světě.[1] Ve svých knihách se Špůrek pokoušel o využití vědeckých metod v astrologii.

Především v 80. letech upřel Milan Špůrek svou pozornost také k problematice českých menhirů. Vytvořil základní soupis několika desítek objektů, které by mohly být menhiry, a pokusil se prokázat, že mezi nimi existují geometrické a astronomické souvislosti a že se tedy jedná o celek, vzniklý v jednom historickém období – nejspíše v době laténské.[2] Tato hypotéza byla archeology striktně odmítnuta, Špůrkovy články spolu s reakcemi archeologa Karla Sklenáře se však staly velkým impulsem pro další rozvoj bádání o českých megalitech.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.volny.cz [online]. [cit. 2009-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-02. 
  2. Souhrnně o tom píše např. v kapitole Vztyčené prsty krajiny v knize Jehla v kupce sena nebo v příloze Technického magazínu č.7/1995 Tajemné menhiry v Čechách.