Milan Panić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milan Panić
Stranická příslušnost
ČlenstvíDemokratická strana
nezávislý

Narození20. prosince 1929 (94 let)
Bělehrad
ChoťMilena Kitić
Alma materBělehradská univerzita
Univerzita Heidelberg
Profesepolitik, podnikatel, filantrop a podnikatel
NáboženstvíSrbská pravoslavná církev
CommonsMilan Panić
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milan Panić (srbskou cyrilicí Милан Панић; * 20. prosince 1929, Bělehrad, Království Jugoslávie) je srbsko-americký multimilionář, obchodní magnát a politik. V letech 1992 až 1993 byl premiérem Svazové republiky Jugoslávie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval biochemii na Univerzitě v Bělehradě a Heidelbergu. V roce 1956 opustil Jugoslávii a v roce 1960 založil farmaceutickou společnost ICN Pharmaceuticals, v jejíchž statutárních orgánech zasedal, dokud nebyl donucen odstoupit po sérii sporů s kontrolními orgány a poté, co na něj šest bývalých zaměstnanců podalo žalobu za sexuální obtěžování. Později koupil jednu z dceřiných společností ICN, změnil její název a doposud s ní podniká.

Na návrh jugoslávského svazového prezidenta Dobrici Ćosiće se 14. července 1992 stal jugoslávským premiérem. Slobodan Milošević považoval Paniće za klíčového člověka, který měl dobré vztahy ve Spojených státech zrovna v situaci, kdy se vzájemné vztahy mezi SRJ a USA hroutily. Výběr Paniće za premiéra proto považoval za pokus o jejich zlepšení.[1] V prosinci 1992 neúspěšně kandidoval proti Slobodanu Miloševićovi v srbských prezidentských volbách. 29. prosince 1992 byla jeho vládě vyhlášena nedůvěra. Poté se vrátil do Kalifornie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Milan Panić na německé Wikipedii a Milan Panić na anglické Wikipedii.

  1. KOVAČEVIĆ, Živorad. Amerika i raspad Jugoslavije. Beograd: Filip Višnjić, 2007. Kapitola Politika SAD u prvim godinama jugoslovenske krize, s. 96. (srbština)