Milan Hašek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. MUDr. Milan Hašek, DrSc.
Narození4. října 1925
Praha
Úmrtí14. listopadu 1984 (ve věku 59 let)
Praha
Povolánílékař
OceněníCena Emila von Behringa (1968)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Milan Hašek (4. října 1925 Praha14. listopadu 1984 tamtéž) byl český biolog, lékař a imunolog, v letech 1961–1970 ředitel Ústavu experimentální biologie a genetiky ČSAV.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na gymnáziu v Pardubicích studoval na Karlově univerzitě medicínu a zároveň biologii, kterou však musel opustit. Promoval na Lékařské fakultě UK v Praze, do roku 1961 pracoval v Biologickém ústavu ČSAV. Podílel se na založení Ústavu experimentální biologie a genetiky, jehož se stal prvním ředitelem. Od roku 1970 pracoval v Ústavu molekulární genetiky. Počátkem 50. let byl Hašek zastáncem mičurinské biologie, postupně však toto stanovisko opustil a věnoval se hlavně otázkám imunitních reakcí při transplantacích.

Roku 1953 objevil mechanismus získané imunologické snášenlivosti – fetální parabiózy vůči cizím tkáním, nezávisle na siru P. Medawarovi, který za to byl se spolupracovníky roku 1960 vyznamenán Nobelovou cenou. Hašek propojil krevní oběhy dvou slepičích zárodků a zjistil, že vylíhlá kuřata se imunologicky snášela. Později se Hašek zabýval transplantační a nádorovou imunitou a mechanismy virové onkogeneze.[1] Byl také autorem řady vysokoškolských i středoškolských učebnic.

Je autorem publikace Mendelismus-morganismus ve vztahu k socialistické vědě vydané v roce 1951, ve které označil Mendelovy zákony dědičnosti za klaristické a tendenční. Naopak v ní vyzdvihuje úsilí tehdejších sovětských vědců a kvality mičurinské biologie. [2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. libri.cz [online]. [cit. 2012-12-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-04. 
  2. HAŠEK, Milan. Mendelismus-morganismus ve vztahu k socialistické vědě. 1.. vyd. Praha: Osvěta, 1951. 26 s. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • M. Hašek, Buněčné a molekulární základy specifické imunity. Praha: Academia 1988

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]