Mikulášovy patálie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o filmu. O sérii knih pojednává článek Malý Mikuláš.
Mikulášovy patálie
Původní názevLe Petit Nicolas
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka90 minut
Žánrrodinná komedie
PředlohaMalý Mikuláš
ScénářLaurent Tirard
Grégoire Vigneron
RežieLaurent Tirard
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMaxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlainová, François-Xavier Demaison, Daniel Prévost, Victor Carles
ProdukceFidélité Films
IMAV
HudbaKlaus Badelt
Renan Luce
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 30. září 2009
Česko 10. prosinec 2009
Produkční společnostFidélité Productions
Rozpočet22 000 000 EUR[1]
Přístupnostpřístupno
Mikulášovy patálie na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikulášovy patálie (francouzsky Le Petit Nicolas, v doslovném překladu Malý Mikuláš) je francouzská rodinná komedie. Film natočil režisér Laurent Tirard podle velmi oblíbených knih o malém Mikulášovi, jejichž autorem je slavný francouzský spisovatel René Goscinny.

Obsazení a postavy[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Postavy z Malého Mikuláše.
Maxime Godart Mikuláš
Valérie Lemercier Mikulášova maminka
Kad Merad Mikulášův tatínek
Benjamin Averty Albín (Eudes)
Charles Vaillant Augustýn (Geoffrey)
Damien Ferdel Celestýn (Agnan)
Virgile Tirard Jáchym (Joachim)
Victor Carles Kryšpín (Clotaire)
Vincent Claude Vendelín (Alceste)
Germain Petit Damico Viktorín (Rufus)
Elisa Heusch Marie-Hedvika (Marie-Edwige)
Sandrine Kiberlainová slečna učitelka
Anémone slečna Navarrin, suplující učitelka
François-Xavier Demaison dohlížitel Dubon
Michel Duchaussoy ředitel školy
Michel Galabru pan inspektor
Daniel Prévost pan Moucheboume
Nathalie Cerda paní Moucheboumeová
Serge Riaboukine Francis Leborgne, opravář aut
Louise Bourgoin prodavačka v květinářství
Eric Berger majordomus, opatrovatel Augustýna
Jean-Michel Lahmi gangster před vězením

Film[editovat | editovat zdroj]

Film začíná a končí slohovým cvičením na téma: "Čím byste chtěli jednou být." Díky němu se hlavní postavy ve svižné zkratce představí divákovi, který by je náhodou neznal, a zároveň navnadí ty, kdo znají příběhy nazpaměť.[2] Film se drží hlavní dějové linie, je však v průběhu doplňován jednotlivými vtipnými příhodami ze všech knih.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Malý Mikuláš vede poklidný život. Má milující rodiče a bezvadné kamarády, se kterými se vždycky pobaví. Z idylky však jeho partu vytrhne zpráva Jáchyma, že se mu narodil malý bratříček a on z jeho příchodu na svět není vůbec nadšený. Následně Jáchym přestane chodit do školy a parta se mylně domnívá, že se ho rodiče zbavili jako v pohádce o Palečkovi.

Mezitím se u Mikulášova maminka rozhodne pomoci v kariéře svého muže a dohodnou se, že pozvou pana Moucheboumea, tatínkova šéfa, a jeho paní k nim domů na večeři. Mikuláš zaslechne část rozhovoru svých rodičů, který ho však dovede k mylné domněnce, že je jeho maminka těhotná. Mikuláše popadnou děsivé představy, že ho rodiče také opustí a rozhodne se pro radikální změnu. Nejprve mu kamarádi z party poradí takzvanou „Celestýnovu taktiku podlézání“, která na čas skutečně zabere.

Život ve škole jde dál. Třída jde na lékařskou prohlídku a připravuje se také na návštěvu pana inspektora. Mikuláš a jeho přátelé se rozhodnou založit tajnou partu za účelem pomoci Mikulášovi. Když se sejdou na plácku, Viktorín dostane nápad, že společně uklidí celý Mikulášův dům a až to jeho rodiče uvidí, určitě si ho nechají. Parta však místo úklidu nechtěně obrátí dům vzhůru nohama. Po této zkušenosti změní taktiku – až se bráška narodí, necháme ho „odtáhnout.“ Přátelé proto všude možně shánějí gangstera, který by tuto práci odvedl.[3] Díky shodě jmen se však místo toho spojí s automechanikem, který si za „odtáhnutí“ řekne 500 franků. Všichni se tak snaží všemožnými způsoby získat peníze. Augustýn dokonce do školy přinese ruletu, která je však zabavena dohlížitelem Polívkou.

Mimo jiné je děj zpestřen příchodem suplující učitelky, slečny Navarrin, u které je všechno naopak. Dále společnou večeří Mikulášových rodičů a Moucheboumeových. A v neposlední řadě také návštěvou pana inspektora ve škole, při které se vyznamená Kryšpín, který obvykle bývá v hodnocení poslední.

Parta nakonec získá peníze za pomocí „čarovného elixíru“, který uvaří a podávají všem klukům ze čtvrti. Tento nápad získají z komiksu Asterix a Obelix, jehož autorem je také René Goscinny. Nakonec Augustýn za pomocí Mikuláše a Vendelína „ukradnou“ auto a svou jízdou po městě nevědomky pomůžou Mikulášově mamince k získání řidičského oprávnění. Když s autem dojedou do cíle a chystají se zavolat pro „odtah“, potkají Jáchyma s kočárkem. Ten nechodil do školy, protože měl neštovice, ale hlavně už změnil názor na malého brášku. Mikuláš i celá parta si uvědomí, že vlastně musí být prima být starším bráchou. Když však Mikuláš přiběhne s radostí domů, maminka mu řekne, že žádné miminko nečeká. To ho velice zarmoutí. Rodiče se také proto nakonec rozhodnou, že budou mít další dítě. Mikuláš se na svého malého brášku, kterého už doopravdy bude mít velice těší. Narodí se jim však holčička. „Já jsem chtěl brášku, ale maminka si místo něho v nemocnici vybrala tohle, nechápu proč. Má všude faldy, viděl jsem jí nahatou, jakoby měla čtyři zadky. Kdybych to býval věděl, řekl bych si o psa.“ - Pronese o ní Mikuláš po návratu z porodnice, čímž rozesměje celou rodinu, která se sjela k oslavě. V tu chvíli si Mikuláš vzpomene na domácí úkol – Napište, čím byste chtěli jednou být. A pronese: „Už vím, že až budu velký, chci bavit lidi.“ (Čímž se autor René Goscinny ztotožňuje s postavou Mikuláše). Film končí záběrem školní fotografie, jako „Upomínka na celý život.“

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Le Petit Nicolas (film) na francouzské Wikipedii.

  1. Alain Chabat adopte le Petit Nicolas Archivováno 14. 11. 2009 na Wayback Machine. 01 říjen 2009.
  2. RYNDA, Vojtěch. Mikulášovy patálie: I vychovatel Polívka jako by si z oka vypadl. Lidovky.cz [online]. 10. 12. 2009. Dostupné online. 
  3. DVOŘÁK, Stanislav. Film Mikulášovy patálie přináší lehkou a vkusnou rodinnou zábavu. Novinky.cz [online]. Borgis, 13. 11. 2009. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]